A kényelmetlen fejvédők ideje leáldozott
Új technológiák, újonnan kikísérletezett anyagok, kényelem és szigorú szabályozások – foglalhatók össze a korszerű munkavédelem fő ismérvei, ahogyan az a novemberi düsseldorfi A+A 2019 szakvásáron is megismerhető lesz.

Az ember áll a középpontban – hangzik az idén 36. alkalommal megrendezésre kerülő A+A szakvásár, az egyéni védőfelszerelések, a munkahelyi biztonság és a foglalkoztatás-egészségügy vezető világrendezvénye szlogenje. Az iparban tapasztalható gyökeres strukturális változások és az új szervezési módok lehetőséget nyújtanak arra, hogy a foglalkoztatók egészségesebb és kevésbé megterhelő munkafeltételeket biztosítsanak. Erre szükség is van, hiszen nő a foglalkoztatottak megterhelése többek között pszichikai tekintetben, ez pedig együtt jár a megbetegedések nagyobb veszélyével. Kivédésük pedig csak úgy lehetséges, ha nagyobb mértékben ellenőrizhető és követhető az egyes munkavállalók tevékenysége. Az A+A 2019 seregszemle november 5. és 8. között a Düsseldorfi Vásárvárosban megvilágítja a fenyegető kockázati tényezőket és a szükséges óvintézkedéseket. Segít a szakembereknek abban, hogy átfogó képet alkossanak az új trendekről, termékekről és jogszabályi előírásokról. Kongresszussal egybekötött szakvásárként idén is összekapcsolja a tudományos ismereteket a gyakorlati alkalmazással, valamint színteret biztosít a politika és a gazdasági szereplők közötti párbeszédhez.

Növekedés rendezvényről rendezvényre

Az A+A a területén világviszonylatban a legnagyobb és leginkább nemzetközi szakvásárnak számít – tudtuk meg a kiállítás nemzetközi sajtóelőzetesén, június 12-én Bécsben. Birgit Horn, a Düsseldorfi Vásártársaság A+A 2019 szakvásárának igazgatója elmondta, hogy a kétévente tartott seregszemle iránt alkalomról alkalomra nagyobb az érdeklődés. A megelőző, 2017-es rendezvényt négy nap alatt közel 70 ezer látogató kereste fel 134 ország képviseletében.

Idén az eddig kiállítóként regisztráltak száma meghaladja a kétezret. A cégek nagyobb területen mutatkozhatnak be, mert bár továbbra is a vásárváros tíz csarnoka foglalható le, az elmúlt évek jelentős beruházásának nyomán a régi 1-es és 2-es elbontott pavilonok helyén egy összterületében nagyobb, korszerűbb és a déli bejáratot is magában foglaló új 1-es vásárcsarnok áll a kiállítók és a látogatók rendelkezésére.

A muka- és a védőruházát kényelme és esztétikája sokat javult az elmúlt években (forrás: Messe Düsseldorf)

A „klasszikus” kiállításon felül szokás szerint számos különrendezvény is várja az érdeklődőket. A kiemelt újdonságok bejárását segítik a Highlightsroute néven jelzett túrák, ezek többek között a jövő munkahelyi világába, az okos biztonságba, a biomechanikai megoldásokba, a robotos és exoszkeletonos asszisztenciarendszerekbe, a digitalizálásba és az automatizálásba, a mesterséges intelligenciába, a biztonságos adatrendszerekbe és az ergonómiába kalauzolják el a látogatókat.

Az A+A 2019 szakvásár keretében először mutatkozik be az induló, pontosabban legfeljebb öt éve működő, legfeljebb 5 millió eurós éves forgalmú, valamint legfeljebb 20 főt foglalkoztató vállalatokat felsorakoztató startupzóna.

A szakvásárt kíséri a 36. A+A kongresszus, a munkavédelem vezető németországi szakmai rendezvénye, ahol az ipar, a kisipar és a kereskedelem, a közigazgatás, a politika és a tudomány képviselői találkoznak, hogy megvitassák a legújabb szakmai elképzeléseket és kihívásokat.

Három fő terület köré összpontosul

Az A+A szakvásár egyik alapvető témája változatlanul az egyéni védőfelszerelések kínálata. Az egyéni védőfelszerelések piaca robbanásszerűen fejlődik, és ennek számos oka van: egyrészt általánosan nagyobb az biztonság iránti igény, de emellett a funkciójában fejlettebb és szebb megjelenésű munkaruházat is hozzájárul a piacbővüléshez.

A robbanásvédelem témája is fontos szerephez jut az A+A-n

A rendezvény második fő témaköre a munkahelyi biztonság és minden egyes dolgozó védelme a vállalatnál vagy a szervezetnél. A cél az, hogy a megfelelő óvintézkedésekkel a lehető legjobban visszaszorítsák a munkatársakat fenyegető kockázati tényezőket, és hogy szavatolják a berendezések és épületek műszaki biztonságát. Ezen a területen a biztonságos tárolás, a közlekedés és anyagmozgatás biztonsága, a sugárvédelem, a lezuhanás elleni védelem, valamint a vállalati környezetvédelem tartozik a kiemelt területek közé. A kárral fenyegető eseményeknél lehetőség szerint megelőzik vagy minimalizálják a hátrányos következményeket. Ebből következően egyre fontosabb a megelőző tűzvédelem, a robbanásvédelem és az átfogó haváriakezelés.

Minden egyes ember egészségének megőrzése és fejlesztése azt is jelenti, hogy ennek keretében megőrizzük minden ember munkaképességét és munkaerejét. Ennek megvalósításával foglalkozik az A+A harmadik kiemelt témája: a foglalkozás-egészségügy. A kiállítás az akusztika, a fény- és világítástechnika, a munkahelyi légkezelés, az ergonomikus munkaeszközök és a munkahely-kialakítás területén mutat be megoldásokat. A munkahelyi egészségfejlesztés és megelőzés területéhez az egészséges táplálkozás, a mozgás, a stresszcsökkentés és a kikapcsolódás, valamint a drogprevenció tartozik.

Szakmai szervezet védnöksége alatt

A 10. csarnokban találjuk idén is a nem profitorientált kiállítók Biztonsági és Egészségvédelmi Találkozóját. Itt mutatja be a Basi, a német Szövetségi Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Munkaközösség hazai és nemzetközi partnereivel közösen a tanácsadási és tájékoztatási kínálatát, amit a látogatókat is bevonó, szórakoztató és oktató élő bemutatók egészítenek ki.

Élő mentési bemutató is színesíti majd a szakvásár programját

Az A+A bécsi sajtóbemutatóján a Basi képviseletében Bruno Zwingmann ügyvezető igazgató, aki egyben az A+A kiállítói tanácsának tagja, valamint egy stuttgarti szakirányú vállalkozás vezetője világította meg a munkavédelem legújabb trendjeit. A személyi védőeszközök piaca évről évre folyamatos bővülést mutat, a növekedés 5-7 százalék körüli. A német piac mintegy 1,8 milliárdos részesedéssel veszi ki részét a munkavédelmi eszközök értékesítésében, míg a teljes uniós forgalom 5,4 milliárd euró, az egész világon pedig megközelítően 18 milliárd eurót fordítanak egyéni védőfelszerelésekre. Mára megdőlt az európai hegemónia a munkavédelemben, Kína és más fejlődő országok is azon vannak, hogy állandóan javítsák a dolgozók munkakörülményeit. Az egész világra jellemző szakemberhiányban pedig egy jelentős vonzó tényező lehet egy munkát ajánló vállalat részéről, ha fejlett munkavédelmi eszközökkel is csábítja magához a jól képzett munkaerőt.