hirdetés
hirdetés

Kémhistória

A kém, aki nőnek öltözött

Dudley Clarke a brit hírszerzés kulcsfigurája volt a 2. világháborúban Kairóban. Madridban bukott le, mivel férfi létére „melltartóra vetkőzött, mint egy nő”.

hirdetés

A Yahoo News betekintési engedélyt kapott azokba a 2. világháborús iratokba, amelyeket a brit Nemzeti Archívum nemrégiben oldott fel a titkosítás alól. A táviratokból, levelekből feljegyzésekből fény derül arra az incidensre is, amit egy transzvesztita brit kém okozott Spanyolországban. A férfi kulcsfontosságú információk birtokában utazott 1941 októberében Kairóba a The Times állítólagos haditudósítójaként, amikor Madridban megállt, hogy az MI6 ottani főnökével, Hamilton Stokesszal beszéljen. A találkozó után azonban az éjszaka közepén a spanyol rendőrség letartóztatta, mivel egy forgalmas utcán férfi létére „melltartóra vetkőzött, mint egy nő”.

A madridi Brit Nagykövetség és a külügyminisztérium között azonnal táviratok indultak. Az egyik táviratban az állt, hogy az alezredes holmijai között női ruhákat, egy brit haditudósítói egyenruhát és egy jegyzetfüzetet találtak, amelyben londoni nevek voltak, valamint egy „tekercs szuperfinom vécépapírt”, amit a rendőrség továbbküldött vegyelemzésre. Az alezredes a rendőrségen azt állította, hogy író, és a férfiaknak a nőkkel szemben az utcákon tanúsított viselkedését akarta tanulmányozni. Amikor a brit követség alkalmazottja felkereste a rendőrségen, Clarke közönyösnek látszott az afférrel kapcsolatban, és egy új történettel állt elő: a ruhákat egy Gibraltáron élő hölgynek vitte volna, és az egyiket tréfából felvette.

A rendőrségi felvétel (The Telegraph)
A rendőrségi felvétel (The Telegraph)

A magyarázatot a britek nem hitték el, az egyik táviratban az áll, hogy a ruhák és a cipők pontosan megfeleltek az ő méretének. A rendőrség látszólag egyszerűen „homoszexuális ügy”-nek tekintette az esetet, és pénzbüntetés után elengedte a férfit, de a Gestapo, amely Madridban is jelen volt, felfigyelt rá és kémnek tartotta. A táviratot küldő brit hivatalnok megállapította, hogy az incidens súlyos károkat okozhat mindenkinek, még a The Times-nak is, amelynek nőnek álcázott szerkesztőjéről máris viccek keringenek. Az esetről Churchillt is tájékoztatták.

A Brit Külügyminisztérium válasza nem is váratott magára, Sir Alexander Cadogan táviratában az állt: semmilyen körülmények között nem derülhet ki, hogy a férfi brit tiszt, biztosítsák, hogy Gibraltáron keresztül haladéktalanul Kairóba jusson, de tartsák szoros ellenőrzés alatt, és ha a mentális zavar legkisebb jelét mutatja, azonnal rakják fel az első Angliába tartó hajóra - írja a The Telegraph. Clarke végül 48 órán belül elhagyta Spanyolországot, arra senki nem adott végleges választ, miért volt nőnek öltözve.

Karosszékben
Ma már nehéz megérteni, miért is tartóztatták le a férfit. Azonban egészen az 1960-as évekig a homoszexualitást büntették, sőt miként A kódfejtő halála: baleset vagy gyilkosság című posztban írtam, Alan Turing, a zseniális matematikus, az enigma feltörője, a számítógép egyik feltalálója például 1952-ben választhatott a börtönbüntetés vagy a kémiai kasztrálás között, amikor fény derült homoszexualitására. Clarke eljutott Kairóba, folytatta a kémkedést és az egyik legjobb lett az ellenség megtévesztésére kitalált „fals” akciókban.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés