Zamaróczy Ádám 2020. november 27. 16:00
A katonák gondolatait olvasó rendszert fejlesztenek
Az akár kizárólag kognitív síkon folytatott kommunikációt is lehetővé tevő rendszer kifejlesztésén dolgozik az amerikai Hadászati Kutatási Hivatal.

Jelentős pénzösszegeket diktál idegtudományi kutatásokba az amerikai hadsereg. Ezen anyagi források egy részét a különböző agyi jelek mögött rejlő tartalom dekódolásához használja fel a szervezet.

A C4ISRNET szerint a végső és valószínűleg távoli cél egy olyan rendszer kifejlesztése, amely a katonák számára a pusztán gondolatokkal végzett kommunikációt is lehetővé teszi. Ha mindez sikerül, ez az egyike lehet azon bizarr eseteknek, amikor történetesen orvosi technológiával fogják megreformálni a gyilkolás tudományát.

Az amerikai Hadászati Kutatási Hivatal (Army Research Office, vagyis ARO) idegtudósai azt állítják, hogy megtanulták elkülöníteni és értelmezni a viselkedést irányító idegi jeleket. Ez még nem egészen gondolatolvasás, de fontos első lépés mind annak megértése felé, hogy a különböző agyi szignálok mit jelentenek.

A következő lépés az agyi jelek más kategóriáinak dekódolása lesz, hogy valamikor majd a katonák agyában kitermelődő információk összességének feldolgozását akár komputerrel is el lehessen végezni. Ha a kutatások eredményesek lesznek a jövőben egy számítógépes rendszer közvetítésével a hadszíntéren küzdő csapatok tagjai akár kizárólag gondolatokkal is párbeszédet folytathatnak majd egymással.