A kábeleknél is a smarté a jövő
Meghatározó szakaszába érkezett a jelentős hozzáadott értéket képviselő intelligens kábelek, csatlakozóik, illetve gyártástechnológiájuk feljlesztése a VLG Kábelkereskedelmi Kft.-nél.

A kilencvenes évek elején családi vállalkozásként indult VLG Kábelkereskedelmi Kft. folyamatosan keresi a kábelkereskedelemben rejlő újabb lehetőségeket, és kutatja azokat a termékeket, amelyek ma nehezen, vagy egyáltalán nem hozzáférhetők, beszerezhetők Magyarországon, illetve az ismert piacokon. Ennek a keresésnek első eredményeként kezdte kiépíteni 2013-ban kábelkonfekcionálási üzletágát. A visszajelzések és az igényfelmérések alapján körvonalazódni kezdett egy olyan kábelcsalád kifejlesztésének gondolata, amely jelentős piaci űrt tölthet be a jövőben. Ez a termék az intelligens kábel – mondta el egy szerdán tartott sajtótájékozatatón Vető Gáza, a VLG ügyvezető-tulajdonosa.

A több szakaszban zajló projekt végső célja, hogy az új technológiával olyan intelligens kábelcsaládot fejlesszenek ki, amelyik meghibásodások, külső, akár illetéktelen beavatkozások esetén távfelügyeleti rendszerben teszi lehetővé a hbahely gyors és egyszerű behatárolását, szükség esetén pedig biztonsági, életvédelmi beavatkozást indít el. A projekt újszerűségét az adja, hogy eddig a valóban gazdaságosan működtethető, hatékony kábelrendszerek kifejlesztése nem történt meg. Valamint nem elégséges magának a smart kábelnek a létrehozása, hanem a pontos igények szerinti készre gyártásáról, automatikus konfekcionálásáról is gondoskodni kell.

A kábel fő erőssége, hogy tetszőleges hosszban, tetszőleges vonalvezetésben szerelhető, illetve telepíthető. Akár egy diszpécserközpont felé, külső energiaforrás nélkül jelzi, ha a hálózatban szakadás, sérülés, illetéktelen beavatkozás keletkezik, és 1-3 méter pontossággal detektálja a sérülés helyét. Ennek gazdasági előnyeit nem szükséges külön részletezni, elég, ha csak arra gondolunk, hogy egy föld alatti, vagy rejtett vonalvezetésnél mekkora plusz költséget jelent a sérülés pontos helyének meghatározása és feltárása – hívta fel a figyelmet Molnár János, a VLG munkatársa.