A jövő harci járműveinek alakváltogató kereke lesz
A DARPA által kifejlesztett kerék akár másodpercek alatt és menet közben is könnyedén át tud lényegülni háromszög alakú lánctalppá.

A legtöbb szárazföldi katonai járműnek vagy kereke, vagy lánctalpa van.

Egyik új projektje keretében az amerikai DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, azaz Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) kifejlesztett egy olyan kereket, amely menet közben is pillanatok alatt át tud alakulni lánctalppá. Az úttörő alkatrésszel felszerelt közlekedési eszközök a sima felületű utakon és az egyenetlen terepeken egyaránt könnyedén elboldogulnak.

Az ügynökség a Carnegie Mellon Egyetem National Robotics Engineering Center (Nemzeti Robotikai Mérnöki Központ) nevű intézetével partnerségben dolgozta ki a megoldást.

A találmány neve Reconfigurable Wheel-Track (Újrakonfigurálható Kerék-Lánctalp – RWT)-

A DARPA egy videón egy Humvee-ra szerelve szemléltette az eszköz működését (a videó a képre kattintva tekinthető meg).

Míg sík felületeken általában a kerék az ideális megoldás, az egyenetlen területeken lánctalpat érdemes használni, mert ez utóbbi nagyobb felületen érintkezik a talajjal, kisebb a talajnyomása, és jobban tapad. Az RWT különösen hasznos lehet például, ha rövid időn belül kell kiterjedt, egyenetlen területeket bejárni. Éppen ezért a páncélozott katonai járműveken esetenként kiváló szolgálatot teljesíthet, de olykor a mentőakciók és az építkezések során is elengedhetetlen segítséget nyújthat.