hirdetés
hirdetés

A hűséges testőr gazdát váltott

A kozák testőrt egy New York-i padláson találták meg, az aukción 15 perc alatt adták el a kikiáltási ár több mint tízszereséért, 5,2 millió dollárért.

hirdetés

A híres Fabergé készítette el Pusztyinnyikovnak, Alexandra Fjodorovna cárné személyi testőrének 18 cm magas szobrocskáját II. Miklós cár megrendelésére 1912-ben. A cárnénak ajándékba adott, selyembélésű fadobozban elhelyezett kőszobor csizmatalpain a következő cirill betűs szöveg olvasható: Fabergé, 1912, Ny. Ny. Pusztyinnyikov, házi kozák 1894-től.

Nyikolaj Nyikolajevics Pusztyinnyikov (1857-1918) eredetileg Marija Fjodorovna cárné személyi testőre volt, de miután II. Miklós 1896-ban trónra lépett, az új cárné, Alekszandra Fjodorovna személyi védelmét látta el. Ez azt jelentette, hogy a cárné ahányszor csak elhagyta a palotát, a kozák kísérte őt. Ez igen bizalmas és magas pozíció volt a cári udvarban, ami érthetővé teszi azt is, miért rendelt a testőrről ilyen portrét a cár.

Középen a kozák testőr a cárnéval és annak három lányával Carszkoje Szélóban 1908-ban
Középen a kozák testőr a cárnéval és annak három lányával
Pusztyinnyikov egyébként hűségesen szolgálta a családot egészen azok 1917-ben bekövetkezett letartóztatásáig. A házi kozákot családi fotón is megörökítették és a képet a családi albumba tették. Pusztyinnyikov szobrocskája 1920-ig Pavlovszkban volt, majd több más cári műkinccsel együtt Armand Hammer szerezte meg és vitte magával Amerikába, 1934-ben pedig eladta jelenlegi tulajdonosának – olvasható az aukciós ház, a Stair közleményében.

Peter Carl Fabergé, a cár udvari ékszerésze kevés „portrét” készített, mindenesetre, szintén a cár megrendelésére, elkészült az anyacárné személyi testőrének, a szintén házi kozák Kugyinovnak a kőportréja is, amely meglehetősen hasonlít Pusztyinnyikovéhoz. A szobrocskák már saját korukban sem voltak olcsók, Miklós darabonként 2300 rubelt fizetett értük, jóval többet, mint bármely más, Fabergé által készített szobrocskáért. A testőrszoborról még a Fabergé-család is úgy tudta, hogy eltűnt, mivel azóta, hogy 1934-ben megvásárolták, nem látta a nagyközönség kiállításon, és publikációkban sem szerepeltették.

Karosszékben
Armand Hammer különös figura volt. Apja vegetáló gyógyszercégét fiatalon felvirágoztatta, majd jó üzleti érzékkel a forradalmi Oroszországba utazott, hogy gyógyszert vigyen a háború és polgárháború sújtotta oroszoknak. Ekkor fedezte fel a kiaknázatlan smaragd-, platina-, drágakő-lelőhelyeket és a prémeket – meg persze a kallódó cári műkincseket. Hammer tárgyalt Leninnel, és búzát vitt Amerikából az éhező Oroszországnak nyersanyagokért cserébe. A cárnét családjával együtt 1918-ban végezték ki, Pusztyinnyikov is abban az évben halt meg, bár halála körülményeit nem tudtam kideríteni. Ha valaki tud róla valamit, megköszönöm.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[140065] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés