hirdetés
hirdetés

A hadvezér halála

A fehér zászpából készített bor okozhatta a kivételes tehetségű hadvezér és politikus, Nagy Sándor halálát.

hirdetés

A makedón Alexandrosz Kr. e. 323-ban bekövetkezett hirtelen és rejtélyes halálakor még csak 33 éves volt, de addigra az akkor ismert fél világot meghódította, s ma is virágzó városokat alapított. Máig nem tudni, mi okozta gyötrelmes halálát. Történészek régóta érvelnek amellett, hogy az amúgy halálakor már alkoholista és epilepsziás férfi alkoholmérgezésben halt meg, mások állítják, hogy megmérgezték egy lakomán.

Most az új-zélandi Otago Egyetem kutatója úgy véli, megtalálta a rejtély egyik elemének magyarázatát. A bűnös egy ártalmatlannak látszó, ámde súlyosan mérgező növényből készített bor lehetett. Leo Schep a BBC documentary felkérésére 2003-ban kezdte keresni Nagy Sándor jól dokumentált haldoklása során feljegyzett tünetek alapján a lehetséges méreganyagot. Az elmúlt több mint tíz évben számos lehetséges méreganyagot – köztük a sokak által emlegetett arzént és sztrichnint – is megvizsgálta. Ez utóbbi két feltevés például egyszerűen nevetséges, hiszen azok rögtön megölték volna áldozatukat – mondta el Schep a New Zealand Herladnak.

A szakember kutatótársával, Pat Wheatleyvel, az Otago Egyetem ókorkutatójával arra a következtetésre jutott, hogy a Veratrum album, a fehér zászpa okoz hasonló tüneteket. Eredményüket a Clinical Toxicology szakfolyóiratban közölték. A fehér virágú növényből erjesztett bort az ókori görögök kis mennyiségben orvosi célokra, elsősorban hánytatásra használták. Sándor gyötrelmes utolsó 12 napján nem volt képes beszélni, sem lábra állni, borzasztó görcsös fájdalmai voltak. Más mérgező növények – a bürök, a sisakvirág, a fehér üröm, a beléndek, az őszi kikerics – gyorsabb halált okozott volna.

A fehér zászpából készült bor elég keserű, ezért édesítették, így már kellemesebb ízű lehetett, de feltehető, hogy amikor ez a bor is az ünnepi asztalra került, Sándor már nagyon részeg volt. Ám az még mindig rejtély, hogy valaki szándékosan kínálta meg a borral vagy véletlenül itta meg.

Karosszékben
Nagy Sándor kivételes személyiség volt, amit tanítója, Arisztotelész is hamar felismert. Uralkodása, amelynek során Makedóniából indulva elfoglalta Egyiptomot, Palesztinát, Perzsiát, s eljutott az indiai szubkontinensig, a klasszikus ókori történelem új korszakának, a hellenizmusnak a kezdetét jelentette. Babilonban halt meg, de senki nem tudja, hol van eltemetve. Maradványainak megtalálása a régészet egyik legnagyobb eredménye lenne.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés