A gyémántnál kétszer keményebb „üveget” sikerült létrehozni
A kínai tudósok által megalkotott anyagból a jelenlegieknél akár százszor hatékonyabb golyóálló ablakokat is elő lehetne állítani.

Észak-kínai kutatók létrehozták a világ legkeményebb üvegszerű anyagát. A sárga színű és átlátszó AM-III annyira „acélos”, hogy akár a gyémánt felületét is meg lehet karcolni vele.

Az egyébként kizárólag szén alkotta anyag a Vickers keménységi teszten például 113 gigapascalos eredményt tudott elérni. Összehasonlításképpen a természetes gyémántok ezen a vizsgán 50 és 70 gigapascal között „teljesítenek”.

Bár az újabban kifejlesztett anyag az ékszerek piacán a gyémánt mellett labdába sem rúghat, a kutatók szerint annyira erős, hogy a kereskedelemben ma kapható típusoknál akár százszor ellenállóbb golyóálló ablakokat is elő lehetne állítani belőle.

Az AM-III létrehozása érdekében a tudósok először a nyomást 25 gigapascalra, a hőmérsékletet pedig 1200 Celsius-fokra növelték egy kísérleti kamrában. Kiindulási pontként a szén futball-labda alakú allotrópját, méghozzá fullerént helyeztek a kamrába, amely az említett körülmények között jellemzően gyémánttá alakult volna át. A szakemberek jelen esetben azonban lassan tovább fokozták a forróságot, majd pedig szintén vontatott módon lehűtötték az anyagot, és így kapták meg a kívánt eredményt.

Technikailag az AM-III az üveg egyik kristályokban gazdag fajtájának nevezhető. Az anyag bizonyos szegmenseiben az atomok elrendezése kellően esetleges ahhoz, hogy a matéria félvezető legyen, vannak azonban belső szekciók, ahol a részecskék szabályosan sorakoznak fel. Éppen a káosz és a rend e sajátos harmóniája varázsolja az AM-III-at kivételesen keménykötésűvé.