A gyártástechnológiát is elnyeli a virtuális valóság
Az MIT új fejlesztésével az operátorok VR-szemüvegen keresztül irányított robotokkal vehetik kezelésbe a munkadarabokat.

A jövőben a virtuális valóság az Ipar 4.0 egyik legmeghatározóbb területén, az automatizálásban is kardinális szerepet fog játszani.

A Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) például Baxter személyében kifejlesztettek egy VR (virtuális valóság) szemüveggel vezérelhető robotot: a rendszer az emberek számára gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy a gép bőrébe bújjanak. Baxtert a CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Lab) kutatóintézet munkatársai alkották meg. A gépet a virtuális valóság módszerével lehet működésre bírni.

A technológiával a kezelő Baxter mechanikus karját egy VR-szemüveg és egy kontroller segítségével tudja mozgásba lendíteni. A robotra szerelt érzékelőknek köszönhetően a szemüveget felvéve a felhasználó egy virtuális vezérlőfülkében találja magát, és innen tudja leadni a parancsokat a szerkezetnek. A gyakorlatban olyan, mintha az operátor maga lenne a robot: Baxter fejére és két mechanikus karjára számos kamerát felszereltek. A CSAIL-kutatók által kifejlesztett innovatív technológia a vezérlő számára lehetővé teszi, hogy a robot a virtuális valóság eszközével fizikai érintkezés nélkül dirigálhatóvá váljon.

A VR-szemüvegbe a robot érzékelői vetítik a képet. Az egész rendszer azt a benyomást kelti az operátorban, mint hogyha a gép belsejében foglalna helyet. A szemüvegben egyszerre több kép megjelenik; a „szemek” által továbbított képek mellett a karokba szerelt érzékelők más perspektívából is nyomon követik a munkamenetet.

Baxter végtagjainak mozdítását vagy más műveleteket a kontroller segítségével a szemüvegben feltűnő virtuális gömbök mozgatásával lehet elvégezni. Baxterrel a kistárgyak ide-oda mozgatásához hasonló számos nagy pontosságot igénylő tevékenységet is el lehet végezni.

Az MIT rendszerének megszületése szintén azt bizonyítja, hogy a virtuális technológia egyre fontosabb szerepet fog játszani az ipar területén, és mint ilyen az automatizált gyártásban is széles körben el fog terjedni.