hirdetés
hirdetés

Drónok

A Global Hawk az USA csúcsmodern megfigyelő drónja

24 óra alatt 150 ezer négyzetkilométernyi terület átfésülésére alkalmas.

hirdetés

Az akár 18 kilométeres magasra is felmerészkedő Global Hawk radarjával, illetve infravörös és szokványos kameráival egy egész csatatér feltérképezésére alkalmas, illetve az elektromos kommunikáció lefüleléséhez is megvan a maga eszközkészlete. A távirányítással vezetett drón repülés közben és akár több alkalommal is legénységet válthat, ami jó, mert akár 34 órán át is képes a levegőben maradni.

Egy Global Hawk Guamban (Fotó: Nichelle Anderson, U.S. Air Force, via Wikimedia Commons)

Feltéve persze, hogy kedvező az időjárás.

A Stars and Stripes nemrég közzétett beszámolója alapján persze azért a Global Hawkok is függnek az éppen uralkodó környezeti feltételektől:

„A Guam feletti rossz időjárás miatt kettő amerikai Global Hawk pilóta nélküli megfigyelő repülőgépet visszairányítottak Okinavába. A japán média szerint az akár 60 ezer láb magasságban is repülni képes RQ-4 drónok hétfő este szálltak le a Kadena Légi Támaszpontra. Amerikai tisztviselők elmondása alapján a repülőgépek a csendes-óceáni térségben támogatják a hírszerzési műveleteket. Jason Edwards, a légierő főtörzsőrmestere és szóvivője szavainak értelmében nem világos, hogy a guami Andersen Légibázishoz tartozó Global Hawk repülőgépek meddig maradnak a szigeten. A légierő nem rendelkezett azonnali információval arról, hogy a repülőgép újraindításához szükség van-e különleges felszerelésekre vagy személyzetre" - mondta.

Bár az időjárás augusztus 1-jén, vagyis a Global Hawkok guami landolásának tervezett idején nyugodtnak tűnt, sok napon keresztül erős viharokra van kilátás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (National Weather Service) által kiadott egy figyelmeztetést, mely szerint „monszun feltételek” és a Mariana-szigetek környékén erős viharok várhatóak.

A Northrop Grumman repülőgép-védelmi társaság megjegyzése alapján ugyanakkor, ha egy Global Hawknak sikerül felszállnia, a gép éjjel-nappal, a felhőkön is „átlátó” szenzorkészletével akár az amerikai Illinois államéval (körülbelül 150 ezer négyzetkilométer) egyező nagyságú területet is képes feltérképezni. Egy nap alatt.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés