hirdetés
hirdetés

Építőipar

A földrengésekkel szemben ellenálóbb betont alkottak

Szilárd állapotában az anyag a hagyományos betonnál 400-szor hajlékonyabb, viszont ugyanolyan szívós, és sokkal kisebb terhet ró a környezetre az előállítása.

hirdetés

A jelenlegi típusoknál egyszerre környezetbarátabb és a földrengésekkel szemben ellenállóbb betont hoztak létre a melbourne-i Swinburne University of Technology kutatói.

Rendkívüli merevsége miatt nagyobb fizikai erő hatására a hagyományos beton (viszonylag) könnyen eltörik, ráadásul az előállítása is különösen környezetszennyező eljárás. Ezen anyag egyik fő összetevője a cement, a cement egyik alapvető komponense pedig az égetett mész. Az égetett meszet mészkő hevítésével lehet létrehozni, márpedig ez utóbbi művelet szénlábnyoma hatalmas.

A Melbourne-ben kifejlesztett anyag ipari hulladékokból, például a széntüzelésű erőművek melléktermékeként keletkező pernyéből készül. Dr. Behzad Nematollahi, a fejlesztésben résztvevő egyik kutató szerint az újfajta beton gyártásához a szokványos változatéval szemben 36 százalékkal kevesebb energiára van szükség, és az eljárás 76 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát a levegőbe.

Forrás: Swinburne University

Az innovatív beton egyébként a belé kevert rövid polimerszálaknak köszönheti flexibilitását. A kísérletek azt mutatták, hogy a ridegebb verziónál az anyag (megszilárdulva) 400-szor hajlékonyabb, viszont semmivel sem gyengébb nála, vagyis a földrengésekkel gyakran sújtott területeken ideális lehet az alkalmazása.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés