A fémmegmunkálás lehetőségei a kis- és középvállalatok szerint
Folyamatos megújulás, növekvő minőségi követelmények és szoros verseny: a magyarországi fémmegmunkáló vállalatok számára elengedhetetlen az iparági folyamatok követése, a tájékozódás és az új technológiák megismerése. A tájékozottság, az innovativitás és a kreativitás hosszú távon is eredményessé teheti ezeket a cégeket. Napjainkban enélkül nem is érvényesülhetnének a piacon, ahol nemcsak egymással, hanem multinacionális vállalatokkal és külföldi beszállítókkal is versenyezniük kell. 

A fémmegmunkáló kis- és középvállalatok számára nemcsak a magyarországi, hanem a külföldi cégek is versenytársakat jelenthetnek. Mégis sok olyan hazai vállalkozás működik, amely nem ellenfélként tekint a másik félre, sokkal inkább partnerként vagy ösztönzőként. „Nincs ilyen nyomás, soha nem szerettünk volna az olcsó távol-keleti országokkal versenyezni” – válaszolja Gyöngy Attila, az Elemech Kft. ügyvezetője arra a kérdésre, hogy éreznek-e külföldről érkező nyomást a versenyben. „Nem érzékelünk ez irányból elvárásokat, még mindig az a legfontosabb, hogy az általunk gyártott termék legyen olcsó és tökéletes. A mi üzletpolitikánk szerint a minőségre és a gyorsaságra helyezzük a hangsúlyt, természetesen ennek megvan az ára, de tapasztalataink szerint az optimális ár-érték viszony eladható” – teszi hozzá Szabó László, a Vaskuvik Kft. ügyvezetője. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a megfelelés nem lenne elvárás feléjük: komoly minőségi követelményeket kell kielégíteniük ahhoz, hogy versenyben maradjanak mind a hazai, mind a nemzetközi megrendelők körében.

Szakadatlan fejlődés

Arra a kérdésre, hogy mit tartanak meghatározó ipari trendnek, Gyöngy Attila a következő választ adja: „Az alkatrészgyártásban egyre nagyobb teret nyerhet a 3D-nyomtatás, azonban ehhez szükség lesz arra is, hogy megfizethető technológiává váljon. Ez esetben mi is mindenképp beruháznánk. Az automatizálásban az alakfelismeréssel kapcsolatban várunk előrelépést, mivel a manipuláció már így is rengeteget fejlődött az elmúlt években.” Válasza egybecseng Szabó Lászlóéval, aki szintén a fémnyomtatást, az additív gyártást, illetve az automatizációt emeli ki, illetve hozzáteszi: „Ezek a technológiák ritkán alkalmazhatók rentábilis keretek között az egyedi alkatrészgyártás terén.” Tehát ezek terjedését a kkv-szektor szereplői körében jelenleg főleg a költségek akadályozzák, még akkor is, ha a technológiában egyre több lehetőséget látnak a megrendelők és a gyártó vállalatok vezetői is. Hasonló a helyzet az ipar 4.0 paradigma terjedésével is: „Jelenleg inkább szemlélői vagyunk ezeknek a technológiáknak, de minden fejlesztésünk és beruházásunk magában foglalja a lehetőségét annak, hogy ilyen irányban is fejlődhessünk” – mondja Gyöngy Attila.

Mindkét ügyvezető alapvetőnek tartja a hazai és nemzetközi szakmai sajtó híreit, a szakipari kiállítások és események szerepét az újdonságok bemutatásában. „Kiemelten fontosnak gondolom, hogy a kollégáim is tájékozottak legyenek, így azon kevés vállalat közé tartozunk, amely teljes létszámmal megjelenik a legnagyobb hazai kiállításokon” – emeli ki Gyöngy Attila.

A beruházásokat is a folyamatos fejlődés, az előrelépés lehetősége motiválja, olyan új technológiákat és berendezéseket keresnek, amelyekkel hatékonyabban szolgálhatják ki a vevőiket. „Igyekszünk a megrendelői igényeknek megfelelően fejleszteni és kihasználni a pályázati forrásokat. Fókuszunkban mindig a forgácsolási technológiák házon belüli korszerűsítése, az általunk használt gyártástámogató szoftverek fejlesztése áll, természetesen a hozzájuk tartozó szakemberek továbbképzésével egyetemben” – tájékoztat Szabó László. Gyöngy Attila pedig kiemeli: „Beruházásaink elsődleges mozgatórúgója minden esetben a hatékonyságnövelés, ezt tartottuk szem előtt 2020-ban is, és a jövőben is erre koncentrálunk.”

Minőség, gyorsaság, jó áron

„A vevői igények az utóbbi időszakban elsősorban a határidők tekintetében váltak szorosabbá. Ha valami kell, akkor szinte azonnal kell, a döntéshozatali folyamatok pedig jelentősen megnyúltak” – foglalja össze Gyöngy Attila, utalva a 2020-as évben általánossá vált távmunka következményeire is. Abban mindkét ügyvezető egyetért, hogy az árcsökkentés nem mehet a minőség rovására, így mind a ketten kitartanak a fenntartható árazási politikájuk mellett, ami a rendelésállomány és a 2021-es várakozások tükrében is jó döntésnek bizonyul.

Az ipar jövője

„Bár a 2020-as évben komoly visszaeséseket tapasztalhattunk egyes iparágakban, az egészségipar, a megújuló energiák és az elektromos autók gyártása nem veszített a lendületéből” – veti fel Gyöngy Attila, aki szerint nem kell mindenkinek ezekre az ágazatokra koncentrálnia, ugyanakkor a hosszú távú fennmaradás érdekében érdemes olyan területeken dolgozni, amelyeknek valódi jövőt jósolnak az elemzők. Szabó László ehhez hozzáteszi az építőiparhoz kapcsolódó gyártási igények kiszolgálásában rejlő lehetőségeket is. „Az ipar jövőjének biztosításához elengedhetetlen a megfelelően képzett mérnökállomány is, ez azonban nemcsak az oktatási intézményeken, hanem az ipari szereplőkön is múlik. A gyakorlati háttér biztosítása ugyanis a vállalatok feladata” – egészíti ki.

„A magyarországi kkv-szektor országos szintű kezelését illetően minta lehetne az ausztriai családi vállalkozások támogatása. Olyan vállalatokra van szükség hosszú távon, ahol szakértői kezekben, fenntartható módon folyik a termelés: a tulajdonosok is szakmabeliek, tevékenyen részt vesznek a mindennapi munkában, így rálátásuk van a működésre” – ezt már Gyöngy Attila fűzi hozzá, kimondottan a kkv-k fenntarthatóságával kapcsolatban.
Hiszen ahhoz, hogy a magyarországi kis- és középvállalati szektor hosszú távon is fenntartható, illetve jövedelmező maradjon, elengedhetetlen a fejlett szabályozási politika.

A jelenlegi, nehezen kiszámítható helyzetben pedig a hosszú távú partneri kapcsolatok, a működéshez szükséges tartalékok, a kulcsfontosságú termelőeszközök biztos finanszírozása, illetve a jól képzett szakemberekből álló, megbízható csapat a legfontosabb. Ezekkel a cégvezetők szerint már a közeljövőben biztató eredmények érhetők el, a kitartó munka pedig jól felkészít a 2022-re várt növekedésre.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend márciusi lapszámában jelent meg.