hero
A fém, ami összeköt
A napokban zárult Industriautomation szakvásár keretében közös szakmai szemináriumon mutatta be újdonságait a finn acélgyártó Ruukki és a vízsugaras vágógépeiről ismert amerikai Omax Corporation. Az összefonódás kézenfekvő: a minőségi acélok megmunkálásához (is) minőségi vágóközpontokra van szükség.

A világ acélfelhasználása folyamatosan növekszik, de az újonnan felmerülő igények nemcsak a megtermelt fém alapanyagok mennyiségének növelését teszik szükségessé, hanem az egyre kifinomultabb technikai kihívások, másrészt a gazdaságosság, a takarékosság és a környezet kímélése irányába ható törekvések minőségi változásokat is igényelnek.

A követelményeknek megfelelő acéllemezek, illetve természetesen más fém alapanyagok megmunkálása sem elégszik meg gyakorta a korábbi berendezésekkel, eljárásokkal, hanem a megmunkálógépek területén is folyamatos innovációk szükségesek. Ez az összefonódás adott jó alkalmat a világszerte ismert Ruukki finn acélkonszern, valamint a hazánkban a Gordiusz Alfa Kft. által képviselt, abrazív vízsugaras vágógépeket kínáló amerikai Omax közös szakmai rendezvényének, amelyet május 16-án tartottak az ugyanebben az időpontban folyó Industriautomation nemzetközi ipari és automatizálási szakkiállítás helyszínén.

Legújabb trendek és fejlesztések

A harminc országban működő és szerte a világban több mint 11 ezer dolgozójának munkát adó finn vállalat részéről az acéltermékek terén alapanyaggyártásra összpontosító Ruukki Metals részleg alkalmazástechnikai menedzsere foglalta össze az érdeklődőknek a legújabb fejlesztéseket és felhasználási lehetőségeket. Hannu Indrén elsősorban a nagy szilárdságú, alakítható, illetve kopásálló acélokat emelte prezentációjában, amely tulajdonságokat a Ruukki választékában a melegen hengerelt Optim, illetve a Raex típusú termékek képviselik.

Az Optim családba tartozó alapanyagok folyáshatára egészen 1100 MPa-ig terjed, valamint a különböző típusok az alakíthatótól a nagy és ultranagy szilárdságú acélokig fogják át a választékot. A nagy szilárdságból számos előny származik a felhasználók számára és nem utolsósorban a környezet szempontjából: nagyobb a terhelhetőség például az ilyen acélokból felépített járműveknél, kisebb lemezvastagság is elegendő ugyanolyan teherbírás eléréséhez, az akár 50-60 százalékkal csökkenő súly mérsékli az üzemanyag-fogyasztást, illetve ezen keresztül a szén-dioxid-kibocsátást, valamint nagyobb emelőmagasság valósítható meg például kosaras daruknál.

Így az egyik referenciaként kiemelt alkalmazás során a Bronto Skylift cég Optim acélok, mint szerkezeti anyag beépítésével a világ legnagyobb kinyúlású, 112 méteres magasságba emelni képes kosaras daruját építette meg. Az Optim acélok kiváló tulajdonságai nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a lemezek változatos megmunkálási eljárásokkal lehessen a felhasználás igényei szerint alakítani. Vágás, hajlítás és hegesztés egyaránt megvalósítható, a vágás esetében a hagyományos mechanikai eljárás felül lézeres, plazma- és lángvágás is szóba jöhet.

Hegesztésnél nagy gondot kell helyezni az optimális hegesztési paraméterek kiválasztására, főként a hőbevitel tekintetében. A család új eleme a W jelzéssel ellátott időjárásálló, kültéri alkalmazásra bevonatolás nélkül is ajánlott termék, amellyel együtt az Optim sorozatban olyan gazdag választékot kínál a Ruukki, hogy a gyakorlati alkalmazásoknak szinte csak a képzelet szab határt.

A Raex kopásálló lemezek esetében Hannu Indrén azt emelte ki, hogy a csökkenő kopás a termelékenység fokozását segíti elő a koptató igénybevételnek erősen kitett alkalmazásoknál. Az Raex melegen hengerelt termékből főként gépjárművel billenőfelépítményei, betonkeverők, bontóberendezések, munkagépek kanalai és hasonló szerkezet készülnek, amelyeknél egyaránt gondot okoznak a csúszás, ütés, becsapódás, összepréselés során fellépő súrlódási effektusok.

Két alapmodell számos lehetőséggel

Az 1993 óta vízvágó gépek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Omax Corporation képviseletében a szeminárium második részében Keith Rook elmondta, hogy mára a világ több mint ötven országában üzembe helyezett berendezéseik száma meghaladja a 2800-at. Az Omax erőssége, hogy helyi partnerei révén az értékesítésen felül mindenütt kiemelkedő hangsúlyt helyez a vevők optimális kiszolgálására, a gyors és szakszerű szervizre (Magyarországon ezeket a feladatokat a Gordiusz Alfa Kft. látja el).

Az amerikai gépgyártó választékában két alapmodell található meg, az Omax jelzésű precíziós vízvágó központok, illetve az Industriautomation kiállításon is bemutatott, gyártási standardot képviselő Maxiem. A gyártási standard ez esetben az jelenti, hogy a vízvágó berendezés mintegy iparági mérce szerepét tölti be, olyan méretpontosságot szolgáltat, amely az általános ipari igényeknek megfelel.

A 4 méter×10 méteres asztalváltozatig készülő Maxiem esetében (is) az összes alapkivitelű és opcionális egységet az Omax fejleszti és gyártja, kifejezetten az úgynevezett abrazív waterjet technológia igényeinek megfelelően. Ennek azért is van különös jelentősége, mert napjaik vízvágó megmunkálógépei elsősorban a kínált funkciók tekintetében térnek el egymástól, ebben is a legszembetűnőbb különbséget a vízsugár irányításában használt szoftver jelenti.

A Maxiem gépek esetében ez a kiemelkedő összetevő az Intelli-Max megmunkálás-optimalizálási szoftver, amely folyamatosan számítja a következő lépésekben alkalmazandó vágási sebességet. Az így kiküszöbölt időkiesés eredményeképpen például egy egy 50 mm-es acél alkatrész megmunkálási idejét a kezdeti 91 percről a program legújabb változatával 21 percre sikerült leszorítani.

Kiemelkedő tulajdonságok egyedi megoldásokkal

További kiemelkedő rendszerelemként Keith Rook a robusztus és gyakorlatilag kopásálló, nagy pontosságú lineáris enkóderrel kombinált Intelli-Trax hajtásrendszert emelte ki, amelynek révén a berendezés ezred hüvelyknél nagyobb pontossággal képes a vágásra. A saját fejlesztésű közvetlen hajtás az elektromechanikai teljesítményt 90 százalékos hatékonysággal juttatja el a fúvókákhoz.

Mivel a szivattyú a nyomásfokozós kivitelekkel szemben kisebb nyomáson és csak szigorúan a vágás folyamán működik, ezzel kisebb mértékű az igénybevétel, így kevesebb a nem tervezett állásidő, és a két karbantartás közötti intervallum is jelentősen kitolódik. A pontosságot növeli az is, hogy a vezetést és a mozgatást ugyanaz a sín biztosítja.

Az egysínes rendszerben alapkiépítésben egy megmunkálóhidat alkalmaznak, de szükség esetén egy második híd is felszerelhető az asztalra. Így akár két különböző munkadarab is megmunkálható egymással párhuzamosan, vagy egy nagyobb munkadarabon egyszerre két megmunkálófejjel lehet vágni.

A szemináriumot követően az érdeklődő szakemberek gyakorlati bemutatón vehettek részt: az Industriautomation kiállításon működés közben bemutatott Maxiem 1530 típusú vízsugaras vágógépen valós munkadarabok kivágása közben követhették nyomon az előadáson említett különlegességeket.