hirdetés
hirdetés

Régészet

A fekete lovag halála

A bátorságáról híres Medici-lovag elüszkösödött sérülésébe, felesége pedig férjétől kapott szifiliszben halt meg.

hirdetés

Olasz régészek felnyitották Giovanni dalle Bande Nere, a Feketesávos Giovanni sírját, hogy végére járjanak a lovag haláláról terjengő több évszázados mendemondáknak. Giovanni 1498-ban született a gazdag és befolyásos Medici-családba. A szintén Medici, X. Leó pápa katonájaként számos csatában vett részt. Amikor Leó meghalt, katonai jelvényébe fekete sávokat varratott, innen kapta a Feketesávos elnevezést. Giovanni 1526-ban mindössze 28 éves volt, amikor egy csatában olyan súlyosan megsérült a lába, hogy amputálni kellett, majd néhány nap múlva meghalt.

Sokan úgy vélték, az orvos végzett rossz munkát. Giovanni csontmaradványai feleségéivel, Maria Salviatiéival együtt cinkládában pihennek a firenzei Medici-kápolna kriptájában. Nemrég felnyitották a koporsót Gino Fornaciari, a Pisai Egyetem törvényszéki antropológiaprofesszora vezetésével, hogy megállapítsák haláluk pontos okát. Giovanni lábát egy ágyúgolyó roncsolta össze - állítólag térd felett - 1526 novemberében. Emberei azonnal a közeli Mantovába szállították Luigi Alessandro Gonzaga palotájába. Gonzaga orvosa, Maestro Abram az amputáció mellett döntött.

A legenda szerint az orvos csak a boka fölött amputálta a lábat és a megmaradt roncsolt rész üszkösödött el. Ám Fornaciari a Discovery Newsnak elmondta, az orvost igazságtalanul vádolták, valójában jó munkát végzett. A lábat már az ágyúgolyó amputálta, az orvos „csak” befejezte az amputációt a seb felett. A meghagyott csont nem volt sérült. Pietro Aretino kortárs költő szerint az orvos a beavatkozás előtt 10 férfit kért arra, hogy a lovagot lefogja, ám ő mosolyogva azt mondta, 20 sem tudná lefogni, kért egy fáklyát és maga világított a műtét alatt.

A Feketesávos Giovanni öt nap múlva kínok között meghalt. Fornaciari szerint a sebesülés olyan súlyos volt, hogy az akkori tudás szerint orvosa nem tehetett többet érte. Fornaciari azt is megállapította, hogy az 1,76 méter magas, erős férfinak több csigolyasérve is volt, amit a nehéz páncél viselése okozhatott.

Maria Salviatinak, aki Lorenzo Medici il Magnifico, a Nagyszerű unokája volt, fogai szuvasak voltak és egy nagy tályog erős fájdalmakat okozhatott, de halála oka mégsem ez, hanem a korban elég gyakori szifilisz volt, amit feltehetően a férjétől kapott el – mondta el Fornaciari a Discovery Newsnak.

 

Karosszékben
A pár 1516-ban házasodott össze, Maria 17, Giovanni 18 éves volt akkor. Egy gyermekük született, I. Cosimo, az Uffizi és a Boboli Kert építtetője. A 27 éves Maria Giovanni halála után zárdába vonult. 1543-ban 44 évesen halt meg. Dédunokájuk, Medici Mária Franciaország királynéja lett.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[121212] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés