hirdetés
hirdetés

Repülés

A fejlesztőt meg akarták ölni

Az egyik legmodernebb haditechnikai eszközt, a pilóta nélkül repülőt 1916-ban találták ki. A németek a fejlesztőt kétszer is el akarták tenni láb alól.

hirdetés

1916-ban Angliában elhatározták, hogy olyan „légi torpedót” fejlesztenek ki, amit robbanószerrel megtöltve a bombákkal megrakott zeppelinekbe vezetnek Dél-Anglia felett. A Royal Aeronautical Societyben Michael Draper, a Sitting Ducks & Peeping Toms szerzője a pilóta nélküli légi járművek titkos történetéről tartott nemrégiben előadást. Az első drón az úgynevezett "AT” (Aerial Target) volt – mondta el Draper a Guardiannek.

A különc tudós, Archibald Low professzor, amúgy légügyi miniszter, egy kétfedelű gép alsó szárnyát felhasználva alakította ki fából és bádogból monoplánját, amelynek túlméretezett propellerét egy 35 lóerős motor hajtotta. Rádiós távirányítással mozgatták fel és le, illetve jobbra és balra. Ám amikor a „különös kis repülőt” bemutatták a hadsereg vezetőinek, csúfos bukás lett a vége. Az AT irányíthatatlanul bukdácsolt a földön veszélyeztetve az összesereglett katonai vezetőket.

Amikor azonban finomítások után 1917-ben próbarepülésre küldték, rögtön magasba repült és csak méterekre zuhant le attól a teherautótól, ahonnan pneumatikus katapulttal felröptették. Pontosan irányítani még ekkor sem lehetett, de már közel voltak a célhoz, a további fejlesztéseknek véget vetett a háború befejezése. Az AT további finomítások után alkalmas lett volna arra, hogy a zeppelinekbe kormányozzák őket – mondta el Draper a Guardiannek. A két világháború között több „drónt” is fejlesztettek, de az első az AT volt.

Karosszékben
Low 30 emberrel dolgozott, hogy mielőbb kifejlesszék a zeppelintámadások ellen pilóta nélküli gépüket. A németek tisztában voltak munkájukkal és felismerték annak veszélyét is rájuk nézve. 1916-ban kétszer is megpróbálták megölni a professzort, egy alkalommal belőttek irodája ablakán, majd meglátogatta egy német akcentussal beszélő férfi, aki sztrichninnel átitatott cigarettával kínálta meg. Magyarok is részt vettek a további drón-fejlesztésekben. Tihanyi Kálmán 1930-ban szerződött Londonba, hogy a továbbfejlessze a légi torpedó rádiós távirányítását. (A képen Archibald Low.)
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[122744] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés