Virágh Judit 2015. február 09. 12:41
A DMG Morinál a három négyet jelent
Hagyományos pfronteni évkezdő házi kiállításának néhány héttel ezelőtti beharangozójában a DMG Mori még három világújdonságot emlegetett, de a fejlesztés felfokozott ütemét jól mutatja, hogy a rendezvény időpontjára már négy premiernek lehettek tanúi az érdeklődők.

Idén harmadik évtizedébe lépett a DMG Mori Seiki AG hagyományos évkezdő házi kiállításainak története. A német-japán konszernhez tartozó Deckel Maho pfronteni gyárában szervezett házi kiállítás 20 éves története alatt regionális vásárból a szerszámgépes szakma egyik legjelentősebb rendezvényévé fejlődött. Ebben az évben február 3. és 7. között került sor az öt nap alatt közel hétezer érdeklődőt megmozgató nagyszabású eseményre. A majdnem 6000 négyzetméteres kiállítási területen 72 high-tech gép várta „élőben”, működés közben a szakembereket.

Világ- és európai bemutatókat is tartottak

Most is főszerepet kaptak a vállalatcsoport legújabb trendjei és újításai. Az egész világon először volt látható, mégpedig a Celos egységes kezelő- és vezérlőfelülettel szerelve

  • az esztergáló és maró komplett megmunkálásra tervezett, az új CompactMaster esztergáló-maró orsóval a korábbiakhoz képest 170 mm-rel kibővített munkaterű, második generációs CTX beta 1250 TC;
  • a DMU 100 P és a DMC 125 FD duoBlock negyedik generációja, amely a legszigorúbb elvárásoknak is eleget tesz a pontosság, a teljesítmény és a hatékonyság terén az öttengelyes megmunkálásban;
  • valamint a korábbi kiállítási beharangozóban még fel sem tüntetett DMC 270 U-t is közszemlére bocsátották.

Ez utóbbi esetében a fejlesztések már a kiadott előzetes idején is előrehaladott stádiumban voltak, de nem lehetett biztosra venni a szériakész gép bemutathatóságát február elején. A DMG Mori újdonságai kibocsátásának felfokozott ütemére jellemzően azonban végül ez a kimagasló pontosságú, dinamikus és intelligens hőmérséklet-menedzsmenttel ellátott, maximum 9 tonnás munkadarabokra méretezett, öttengelyes megmunkálóközpont is a látogatók elé került.

Magyar szemmel azonban az előbbi „monstrumoknál” nagyobb jelentősége volt a házi kiállítás európai premierjeinek, az NRX 2000 és az NZX 4000 C | 3000 Y kontinentális bemutatkozásának. A Mori Seiki fejlesztésű NRX 2000 nagy sebességű esztergaközpont két orsóval a nagy sorozatú gyártás számára. 5,8 másodperces munkadarab-betöltési idejével világbajnok e téren. Az NZX 4000 C | 3000 Y négytengelyes hatékony esztergaközpont, amely termelékenységével tűnik ki hosszú és nagy átmérőjű munkadarabok megmunkálásánál. A japánból most Európába jutó esztergaközpontok több iparágban, de elsősorban az autóipari beszállítók körében számíthat nagy érdeklődésre. A szakemberek nagy sikert jósolnak főképpen az elsőként említett típus magyarországi forgalmazásának.

Itt születnek a gépóriások

A gépkiállítást kísérő gyárlátogatás programján most először szerepelhetett a nemrégiben átadott XXL gyártócsarnok bejárása. A rendkívüli méretekkel rendelkező szerszámgépek ilyen rendkívüli gyártóhelyeken „születnek”. A leginkább „túlméretes” termelőberendezés a DMU 600 P típusú univerzális öttengelyes megmunkálóközpont. Gigantikus mivoltára jellemző, hogy akár 40 tonnás alkatrészek forgácsolhatók vele, szélsőséges esetben 18 méteres megmunkálási hosszon. Egy ehhez hasonló óriás legyártása különleges felkészültséget igényel. E kihívásnak, egyben az említett megmunkálóközpont iránti megnövekedett igényeknek tett eleget a Deckel Maho az új XXL gyártócsarnok kialakításával, amely jelenleg a világ egyik legmodernebb nagygép-gyártó helye.

Az 1000 négyzetméteres, 16 méter magas csarnokban egyszerre két gépmonstrum készülhet, amelyek terhét a 28 méter× 9 méter×1,65 méteres, rezgéscsillapító dupla alapzat viseli. A gépelemek mozgatásáról 100 tonna terhelhetőségű daru gondoskodik. A végtermék minősége szempontjából elengedhetetlen, hogy a gyártás során optimális környezeti feltételeket teremtsenek, amelynek egyik eleme a ±1 Celsius-fokos ingadozáson belül tartott csarnokhőmérséklet. Az ultrakorszerű klimatizálást energiatakarékos módon, hőszivattyús-hőcserélős megoldással valósították meg.

Felfokozott várakozások: küszöbön a felvásárlás?

A rendezvény nyitónapján tartott tájékoztatón a konszern vezetőitől kaphattak áttekintést a sajtó képviselői a szerszámgéppiac legújabb trendjeiről. Rüdiger Kapitza, a német DMG Mori Seiki AG vezére kiemelte, hogy a szerszámgépes ipar világszerte rendkívül jól teljesített 2014-ben, és egyben ez jelentette minden idők legjobb eredménnyel zárult üzleti évét a DMG, illetve elődvállalatai fennállása óta. Masahiko Mori, a japán DMG Mori Seiki Co., Ltd elnöke elsősorban a 2015-re tervezett 21 világpremierre hívta fel a figyelmet. A DMG Mori Seiki AG termékfejlesztési vezetője, Christian Thönes pedig az új fejlesztések közül a Celos rendszer PC-s változatát, illetve négy új appját helyezte a középpontba.

A legnagyobb izgalommal azonban a cégcsoport jövőjéről szóló híreket várták az újságírók. Vajon közös vállalatban tevékenykedik-e tovább a tradicionális német és japán szerszámgépgyártó, vagy egyikőjük égisze alatt folytatják tovább a fejlesztést, gyártást? A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a 2009 óta a közös cégben érdekelt, mára 25 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező japán vállalat felvásárolja a német cég többségi tulajdonát, ehhez azonban még a felügyelőbizottság és a részvényesek „rábólintására” van szükség. A japán kooperációs partner ajánlatának megtételét követően a DMG Mori-részvények ára máris felszökött a tőzsdén. A vezetők közös nyilatkozata szerint a cégátvétel során szem előtt tartják az üzleti partnerek (és a dolgozók) érdekeit.

Hozzánk közelebbi változás

A pfronteni gépkiállítással azonosan időzítve egy magyar viszonylatban fontos további változásról is beszámolhatunk a vállalatcsoport életéből: február 1-jétől új ügyvezetőt neveztek ki a DMG Mori Seiki Hungary Kft. élére. Kovács Gábor a tavaly nyáron a sanghaji leányvállalat vezetését átvevő, Magyarországon a több mint fél évtizeddel ezelőtti vállalatalapítástól tevékenykedő Dorin Schäffert váltja a poszton.

Az újonnan kinevezett szakember az Atlas Copco Kft.-től igazolt át, ahol a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát átfogó olajmentes légtechnikai kereskedelmi divíziót vezette. Célja, hogy a potenciális javításokat lehetővé tevő pontok feltérképezését követően még sikeresebbé tegye a hazai DMG Mori-leányvállalat működését.