A digitalizáció nyomában
Olajoskanna helyett tablet – a karbantartás gyökeres átalakulását reprezentáló kijelentés lényege kiterjeszthető a ipari digitalizáció teljes folyamatára, amely a szeptemberi stuttgarti AMB szakvásár fókuszában áll majd.

Szeptember 18. és 22. között 19. alkalommal rendezik meg Stuttgartban a fémmegmunkálás világszerte egyik vezető szakvásárát, az AMB-t. A várakozások szerint az idei rendezvény minden idők legnagyobbja lesz, amihez elsősorban két tényező segíti hozzá: a Stuttgarti Vásárközpont kibővített kiállítási területe, valamint a szerszámgépipar világszerte tapasztalható konjunkturális helyzete – tudtuk meg a szakvásár április 12-én Bécsben rendezett nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Új csarnok nélkül nem megy

Az AMB fémmegmunkálási seregszemle éppen tíz éve költözött át a régi stuttgarti vásárterületről az akkor felavatott, lényegesen nagyobb befogadóképességű és remek infrastrukturális adottságú új vásárközpontba. Ennek mostanáig mintegy 105 ezer négyzetméteres kiállítói területét a szakvásár teljesen kitöltötte, és többek között ennek a kiállításnak, de a Stuttgarti Vásártársaság több más rendezvényének táguló igényeihez is igazodva elkerülhetetlen volt a további bővülés. Ennek eredményeképpen szeptemberben a kiállítók az új 10-es csarnokot is igénybe vehetik majd, és a neves szerszámgyártó cég alapítójáról Paul Hornnak nevezett pavilon mintegy 15 ezer négyzetméterrel kiterjeszti a vásár alapterületét.

Idén akár 90 ezren is felkereshetik a szakvásárt (forrás: Messe Stuttgart)

„A jelentkezés egyébként tavaly júniusban, azaz több mint egy évvel a rendezvény előtt lezárult a most őszi AMB-re. Az alapterület bővülése ellenére az azóta jelentkezett vállalatok gyakorlatilag már a várólistáról sem reménykedhetnek a részvételben. Az új 10-es csarnok nélkül nagyon nehéz helyzetbe kerültünk volna a rendkívüli érdeklődéssel övezett 2018-as AMB lebonyolításakor. A kiállítói standot igénylők száma a két évvel ezelőtti mintegy 1400-ról ugyan „csak” megközelítően 1500-ra növekszik, de a cégek sok esetben nagyobb kiállítási felületen kívánnak megjelenni, aminek még a vásárterület mintegy 10 százalékos gyarapodása ellenére is csak többszintes standokkal tudnak érvényt szerezni. A jövőben további csarnokok építését vettük célba, de ennél is fontosabb, hogy bővítsük a parkolóhelyek számát, mert a közvetlenül a vásár mellett az autópálya fölött átívelő parkolóház már kevésnek bizonyul az érdeklődők fogadására” – mondta el Gunnar Mey, a Stuttgarti Vásártársaság ipari vásári divíziójának vezetője.

Különbemutató és konferencia

A most először a programba vett Digital Way különbemutatóval és a hozzá kapcsolódó kongresszussal az AMB felvázolja a lehetséges módokat, ahogyan az ipari vállalatok az aktuális információtechnológia segítségével kihasználhatják a digitalizációban rejlő potenciált. A végső cél az, hogy a szakvásár a szolgáltatók és a felhasználók közötti platformként irányt mutasson, hogyan teljesíthetők a nagyobb forgalmi növekedés és a költségcsökkentés iránti elvárások, különösen a megnövelt termelékenység és a gépek hatékonyságának fokozása útján. Gunnar Mey leszögezi: „A vállalatok tudni akarják, hogyan ültethető át a gyártásba az ipar 4.0 és a digitalizáció. Mely szolgáltatók valósítottak már meg sikeres projekteket? Milyen alkalmazások, illetve modellek léteznek már, és melyek relevánsak a mindenkori vállalat számára? Az AMB 2018 Digital Way különbemutatójával a megoldásorientált ajánlatokat és a keresletet hozzuk össze.”

Különbemutatót és konferenciát szentelnek a digitalizációnak

Kedveznek a körülmények

A szerszámgépek iránti igény világszerte növekszik, a keresletélénkülés mértékére 2018-ra 5,7 százalékot prognosztizálnak. A fellendülésből valamennyi kontinens kiveszi a részét, de Európa az élen jár 7,1 százalékos bővülésével. A szerszámgépipar meg is adja a választ a fokozódó elvárásokra: Németországban például újabb csúcs fog megdőlni, mivel a 2017-es rekordév után ismételten 5 százalékos termelésbővüléssel számolhat az ágazat. Ha a szerszámgépipart további részterületekre bontjuk, akkor az utóbbi évek felfutó vásárlásának mintegy következményeképpen most a legnagyobb igény az alkatrészekre és a tartozékokra mutatkozik. A német szerszámgépipar foglalkoztatotti száma is tükrözi a konjunktúrát, tavaly 2,8 százalékos gyarapodással megközelítette a 71 ezret. Ezek a sarokszámok rányomják a pozitív bélyegüket az AMB fémmegmunkálási szakvásár iránti érdeklődésre is – foglalta össze a világszintű tendenciákat Wilfried Schäfer, a Német Szerszámgépgyártók Szövetségének (VDW) ügyvezetője.

Cél a gépek fölérendelt IT-rendszerekbe kapcsolása

A szakember elmondta azt is, hogy a VDW legfontosabb ágazati projektje az összekapcsolhatóság megteremtése az ipar 4.0 keretein belül. A cél olyan szabványosítás kidolgozása, amely lehetővé teszi a gépek fölérendelt IT-rendszerekbe csatolását közös interfészen keresztül, OPC-UA-bázison.

Az AMB másik szakmai rendezője, a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (VDMA) részéről Alfred Graf Zedwitz, a precíziós szerszámok szakmai testülete sajtószóvivője két aktuális témára hívta fel a beharangozó eseményen a figyelmet. Az első a szakember-utánpótlás, amely a megfelelő termelőeszközök biztosítása után napjainkban a fémmegmunkálási ágazat legnagyobb problémája. A másik kiemelt terület pedig az elektromos járművek térhódításával összefüggő technológiai kihívások leküzdése.

Az AMB szakvásárról
A stuttgarti AMB 2018 rendezvényre szeptember 18. és 22. között minden idők csúcsszámait remélik, körülbelül 90 ezer szakmai érdeklődőt és 1500 kiállítót várnak. A kiállítók több mint bruttó 120 ezer négyzetméteren mutatnak be innovációkat és továbbfejlesztett megoldásokat a következő területeken: forgácsoló és lemunkáló szerszámgépek, precíziós szerszámok, méréstechnika és minőségbiztosítás, munkadarab- és szerszámkezelési technológia, robotok, ipari szoftverek és mérnöki megoldások, építőelemek és tartozékaik. Az AMB 2018 ötletgazdája a VDMA (Német Gép-és Berendezésgyártók szövetsége) precíziós szerszámok, illetve szoftverek és digitalizálás szakmai testülete és a VDW (Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége).