A digitális megoldások nem az IoT-nél kezdődnek
Digitalizálódó világunkban a mai napig van helye az analóg jeleknek. Olyannyira, hogy valójában kimondhatjuk: minden jel analóg, egészen addig, amíg digitálissá nem alakítjuk. Utóbbiak előnyeit pedig az ipari digitalizáció további terjedésével egyre szélesebb körben kihasználhatjuk, köszönhetően az intelligens eszközöknek és a rendelkezésünkre álló mind nagyobb számítási teljesítménynek.

Mit jelent mégis a digitális kommunikáció és mi számít ebbe bele? Mitől válik egy eszköz vagy egy jel digitálissá és mikor éri meg digitalizálnunk a termelésünket? Ilyen és hasonló kérdésekre kerestük a választ az Endress + Hauser Magyarország Kft. szakértőivel, Mézes András ügyvezető igazgatóval, illetve Tóth Ádám és Utto Loránd mérnök üzletkötőkkel, alkalmazástechnikai mérnökökkel.

Digitális jelek egy analóg világról

A minket körülvevő világ tele van mérhető paraméterekkel, amelyeket mérőeszközök segítségével feldolgozható adatokká alakíthatunk. „Minden jel analóg, amit mérhetünk, csak a mérőeszközök segítségével válnak digitálissá. Ennek számos előnye van. Többek között az üzembe helyezés, a felhasználás, az eszközök karbantartása és a folyamatfelügyelet is könnyebb így” – kezdi Utto Loránd. „A 4-20 mA-es jelet adó eszközökkel lehetőség van digitális jelek kinyerésére is, ehhez nincs szükség új eszközre, ha az analóg jel mellett a HART kommunikációt is ismeri a készülék. Erről sokan még nem tudnak vagy nem foglalkoznak vele. Így a digitalizáció egyik első lépése lehet az is, hogy a már meglévő készülék segítségével gyűjtünk digitális adatokat” – folytatja Tóth Ádám.

Forrás: Endress+Hauser

Mindezt a felhasználói igények folyamatos növekedése és a mérésekkel, a folyamatfelügyelettel kapcsolatos egyre szigorodó előírások is indokolják. Mérni azonban csak a szükséges paramétereket érdemes: „Hiába van lehetőségünk például a készülék termékadatainak rendszeres kiolvasására, ha ezt nem használjuk, akkor teljesen felesleges gyűjtenünk és tárolnunk az adatokat” – magyarázza Tóth Ádám.

„Fontos kiemelni továbbá, hogy a digitális jeleknek a karbantartásban és az eszközfelügyeletben is fontos szerep jut. Egy készülék működését és esetleges meghibásodását is a digitális jeleknek, illetve azok továbbításának köszönhetően követhetjük figyelemmel” – foglalja össze Tóth Ádám. Ehhez azonban már nemcsak digitális jelekre, hanem a jelek továbbításának vagy az eszközből való kiolvasásukra is szükség van.

Dinamikus fejlődés a digitalizációban

A digitális jelek és alkalmazások előnyei hajtják azt a gyors és látványos fejlődést is, amit az ipari digitalizációban tapasztalunk. „Egészen a microchipek megjelenésééig visszamehetnénk, azok alalmazásával vált lehetővé a digitális kommunikáció. Ez azóta rengeteget fejlődött és ma már szabványos kommunikációs protokollok segítségével vezetékes és vezetéknélküli hálózatokat létesíthetünk az eszközök és a gépek között” – összegzi Utto Loránd. Ahhoz persze, hogy tényleg széleskörű és sok komponensből álló rendszerek jöhessenek létre a kisebb üzemekben vagy a nagyobb gyárakban, egymással kompatibilis eszközökre van szükség – ez pedig már a gyártókon átívelő közös szabványokat feltételez.

Forrás: Endress+Hauser

„A fejlődés gátja lehetne, ha a gyártók nem vállalnák az egységesítést. A szabványos kommunikációs protokollok nélkülözhetetlenek, ugyanakkor ezekből is sokféle van, amit az eszközgyártóknak figyelembe kell venniük. Az Endress+Hauser minden elterjedten alkalmazott szabvánnyal kompatibilis eszközöket gyárt, korlátot az egyes folyamatparaméterekből képezhető jelek típusa szabhat” – mondja Mézes András.

Digitális eszközök kisebb és nagyobb feladatokhoz

A digitalizáció nem az IoT-vel kezdődik. Már az olyan egyszerű megoldások is ide tartoznak, amelyek a digitális technológiában rejlő lehetőségeket a felhasználók számára előnnyé kovácsolják. Az Endress+Hauser által fejlesztett digitális eszközök, például mobil applikációk segítségével a műszerek pontos leírása, a kompatibilis alkatrészek és driverek listája, a megfelelő pótalkatrészek is kiválaszthatók, sőt akár a futó rendelések készültsége is nyomon követhető.

Forrás: Endress+Hauser

A kínálatban megtalálhatók továbbá olyan alkalmazások, amelyek a megfelelő készülék kiválasztásában, vagy a már használatba állított alkalmazás üzemeltetésében és felügyeletében segítenek. Ezek, a digitalizáció kapujában álló megoldások szemléletváltást hozhatnak a legkisebb vállalatoknál is ugyanúgy, mint a nagyobb cégeknél.

A termékrendelést és -kiválasztást az alkalmazások mellett az endress.com online áruház támogatja, amely a magyarországi ügyfelek számára is teljes funkcionalitásában érhető el. A partnerek kiválaszthatják a megrendelni kívánt tételeket és tájékozódhatnak az alkalmazáshoz szükséges eszközök listájáról. Az online rendelés további előnye Tóth Ádám szerint, hogy a vásárlás során így a legkisebb az esélye a hibás megrendelésnek, mivel a cikkszámok téves megadása elkerülhető a katalógusból való kiválasztással.

Az Endress+Hauser Magyarország Kft. húsz éve működik hazánkban és szolgálja ki partnereit professzionális terepi mérőeszközökkel. A piaci igényekhez igazodva a cégcsoport tevékenysége az értékesítésen túl további szolgáltatásokkal bővült: az ügyfelek oktatásokat, kalibrálási, hitelesítési, optimalizálási, mérnöki és karbantartási szolgáltatásokat is rendelhetnek a vállalattól. A legújabb üzletág pedig a kulcsrakész megoldások tervezését és szállítását jelenti – a megfelelő készülék kiválasztásán túl az alkalmazástechnikai megoldásokig. A húsz fős magyar leányvállalat a lehetséges megoldásra koncentrálva kínálja méréstechnikai készülékeit, szolgáltatásait és kiegészítő digitális eszközeit az ipar minden szereplője számára.

A cikksorozat következő részében az IoT, az IIoT és az ipar 4.0 alkalmazásokról beszélgetünk a vállalat szakértőivel.