hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

A Curiosity hazaküldte utolsó fotóit a marsi tanúhegyekről

A fényképeken fellelhető alakzatok kísértetiesen hasonlítanak néhány, az amerikai szárazföldön megtalálható formációhoz.

hirdetés

Búcsút int legutóbbi tartózkodási helyétől a Curiosity nevű Mars-járó rover, ám azért előbb még elkattintott néhány fantasztikus képet az őt környező területről.

A Curiosity 2012-ben landolt a Marson, majd pedig a következő két évben lassan továbbvánszorgott a desztinációjának kiszemelt Mount Sharp (Sharp-hegy) felé. Geológiai szempontból útközben is folyamatosan vizsgálta a terepet, hogy vajon régen a vörös bolygón a feltételek megfelelőek voltak-e ahhoz, hogy élni lehessen rajta.

2015 telén a rover elsőként figyelhetett meg dűnéket egy idegen planétán, és mostanában egy Murray Buttes (Murray-tanúhegyek) nevű helyen bizonyos ősi dűnékből kialakult formációkat tanulmányozott.

A jármű augusztus óta vizsgálta a tanúhegyeket, és idő közben néhány lélegzetelállító felvételt is készített róluk.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A fotókon néhány, a földiekhez rendkívül hasonlító sziklaalakzat is előfordul.

A Curiosity tudományos csapatát felvillanyozta, hogy útközben a Marson a sivatagos amerikai Délnyugatra emlékeztető rövidke részen haladhatnak keresztül, állította Ashwin Vasavada, a Mars-járó projekt egyik kutatója.

Mindamellett nem csupán bámészkodásra szól a rover megbízatása!

A jármű által begyűjtött képek és adatok értékes információt tartalmaznak a Mars múltbéli környezetét illetően. A vékony, finom homokkőrétegek azt mutatják, hogy a sziklás formációkat szélfútta üledékek hozták létre, amelyek dűneszerű alakzatokban felhalmozódtak, elmerültek, kőzetekké szilárdultak, végül pedig erodálódtak.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Küldetése szerint a Curiosity most tovább fog kapaszkodni felfelé a Sharp-hegyen.

(Képeinkre kattintva galéria nyílik meg.)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: PopSci)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés