Zamaróczy Ádám 2021. január 14. 13:28
Csilipaprikával minden feljavítható: még a napelem is
Kínai és svéd kutatók vizsgálata alapján a perovszkit napelemek energiahatékonyságát akár a csilipaprika erejéért felelős, kapszaicin nevű anyaggal is fokozni lehet.

Napjainkban már a napelemek egyik legígéretesebb alapanyagává nőtte ki magát a perovszkit. Az ebből az anyagból készült panelek energiatermelő hatékonysága a 2009-es, kevesebb mint 4 százalékról 2020-ra már 20 százaléknál is magasabbra emelkedett. Mint kiderült egyéb anyagok (pl. szilícium, indium) hozzáadásával az ilyen napelemek még termelékenyebbé tehetők.

Kínai és svéd kutatók vizsgálata alapján ráadásul nemsokára ezen komponensek közé emelkedhet a csilipaprika erejéért felelős kapszaicin is.

Elvitathatatlan erényeik ellenére, napelemek komponenseként a fémhalogenid perovszkitok sem tökéletesek. Egyik hiányosságuk, hogy a kristályszerkezetükben előforduló hibák az átmenő elektronokkal kölcsönhatásba lépnek, és a negatív töltésű részecske energiáját hővé konvertálva az egész áramtermelő egység teljesítményét visszafogják.

Csinje Bao, a tanulmány vezető szerzője szerint elektromos, kémiai és optikai tulajdonságai tükrében már a kezdetektől gyanús volt, hogy kapszaicinnel valamelyest orvosolni lehet ezt a gyengeséget.

A metilammónium-ólom-trijodid (MAPbI3) perovszkit előanyagához csupán minimális mennyiségű kapszaicint hozzáadva például 19,1 százalékról 21,88 százalékra sikerült feltornászni a konverzió hatásfokát.

A csapat a továbbiakban azt fogja megvizsgálni, hogy más típusú perovszkit napelemek esetében a kapszaicinnel mekkora hatékonyságnövekedést lehet elérni.