A CES idei slágerei
Elektromos okosautó vitte el a pálmát a világ legrangosabb technológiai kiállításán. A Consumer Electronic Show idei díjazottjai között azonban IoT-kávéfőzőt éppúgy találunk, mint utasszállító drónt. 

Idén is a Las Vegasban január elején megrendezett CES indította a szakmai kiállítások sorát. A szervező Consumer Technology Association (CTA) – korábban Consumer Electronics Association – adatai szerint ezúttal több mint 3800 kiállító mintegy 22 ezer terméket jelentett be a rendezvény két előnappal is megtoldott időtartama alatt. A kizárólag szakmai közönséget fogadó CES idén 170 ezernél több látogatót vonzott a nevadai kaszinóvárosba, közülük több mint 50 ezren az Egyesült Államokon kívülről, a világ 150 országából érkeztek.

A látogatók számát száznál több hivatalos delegáció is gyarapította, közöttük első ízben kubai küldöttség is felkereste a kiállítást. Az eseményekről több mint 6 ezer újságíró tudósított, de a kiállítást övező érdeklődés mértékére utal az is, hogy január 5-9. között a #CES2016 hastag 1 278 870 említést és 15,2 milliárd potenciális megtekintést könyvelhetett el a közösségi hálókon.

Kimondottan szakmai rendezvényként a CES az újítók és a vállalkozók, a technológia és az üzlet találkozóhelye, ezért nem meglepő, hogy évről évre nő a kiállító startupok száma is. A feltörekvő cégek 2012 óta külön kiállítási területen, az Eureka Park piactéren mutatkozhatnak be, és a CTA felmérése szerint az azóta eltelt időszakban felvonuló, 1100 startup közül legalább száz cég egyenként egy millió dollárnál nagyobb összegű kockázatitőke-befektetéshez jutott.

Idén 29 országból több mint 500 startup mutatta be fejlesztéseit a CES-en. A piactéren első ízben egy magyar nemzeti startup standot is felkereshettek a látogatók, ahol a Magyar Nemzeti Kereskedőház InnoTrade programján keresztül a Brewie automata házi sörfőző géppel, az sBrick pedig a fizikai és a virtuális világot összekapcsoló okoskockával, a gyerekek kreatív és motorikus képességeit fejlesztő játékkal szerepelt. A budapesti AdasWorks szintén ott volt Las Vegasban önjáró okosautókhoz fejlesztett videoanalitikai rendszerével. 

Technológia négy keréken

Teljes egészében elektromos meghajtású okosautó, a Chevy Bolt vitte el egyébként a CES 2016 Best of the Best nagydíját is, míg a legjobb innovációért járó elismerést a Volkswagen BUDD-e szintén elektromos autókhoz fejlesztett, gyorstöltő technológiája érdemelte ki.

A Chevrolet Las Vegasban bemutatott elektromos autója egyetlen feltöltéssel 200 mérföldet is megtesz, mégis megfizethető, a hét és fél ezer dolláros adókedvezményt is beleszámítva mintegy 30 ezer dollárba kerül (8,7 millió forint). Fedélzeti számítógépe 10,2 colos érintőkijelzőt kapott, amelyet a jármű minden vezetője testre szabhat. A gépkocsi Bluetooth és LTE vezeték nélküli hálózati kapcsolaton keresztül kommunikál, többek között a vezető okostelefonjával is, akit így a preferált beállításokkal útra készen fogad. A Chevy Bolt akkumulátora is fürge, 1 óra alatt 80 százalékra feltölthető.

Sokkal gyorsabb nála azonban a Volkswagen BUDD-e technológiája, amellyel az elektromos autó aksija mindössze 15 perc alatt feltölthető 80 százalékra. A szakmai zsűri a díj odaítélésével azt is értékelte, hogy a német autógyár egyúttal egy moduláris elektromos platformot is kidolgozott, amelyet változtatás nélkül, könnyen beépíthet más modelljeibe is, vagyis az újítás az elektromos autók széles választéka előtt nyitja meg az utat.

Drón térlátással

Toronymagasan előzve minden más versenyzőt, a legfurcsább termék díját idén a kínai EHang 184 utasszállító drón gyűjtötte be. A gyártó szerint a termetes drón vezetéséhez nincs szükség pilótavizsgára, az több mint 3 kilométeres magasságban óránként 96 kilométeres maximális sebességgel az előre megadott célba röpíti utasát – ami rengeteg kérdést vet fel a biztonságot illetően, a légiközlekedési hatóságok várható reakciójáról nem is szólva. Mindenesetre az önjáró autók engedélyezése körüli problémákat az EHang 184 a jövőben egészen új szintre emelheti.

Addig is a legjobb drón címét idén a Yuneec Typhoon H érdemelte ki, amely Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatójának nyitó előadásában is szerepelt. A Typhoon H az Intel RealSense térlátó – egy 1080p HD felbontású és egy infravörös kamerát, valamint egy lézeres letapogatót ötvöző – technológiáját használja az akadályok intelligens kikerülésére és az ütközések megelőzésére. A drónt emellett egy 360 fokos kamerával szerelték fel, amellyel 4K felbontású videók és 12 megapixeles állóképek készíthetők, 7 colos kijelzővel ellátott távirányítóján Android operációs rendszer fut. A Typhoon H 1799 dollárba kerül majd, de a RealSense technológia várhatóan hozzáadható, feláras extra lesz.

Viselhető eszközök és más kütyük

Fejlett szenzortechnológiára épül az egészségügyi és fitnesz termékek kategóriájában díjazott OhMiBod LovelifeKrush és a viselhető technológia győztes képviselője, a Recon Empire EVS is.

Megszoktuk, hogy az egészségügyi és fitnesz alkalmazások általában az okostelefonnal kommunikáló okosóra vagy okospánt formáját öltik. Az OhMiBod LovelifeKrush – bár érzékelőiről Bluetooth kapcsolaton keresztül szintén az okostelefonon futó applikációba küldi a mért adatokat – szakít ezzel a hagyománnyal. A test intim részeire helyezhető eszköz a hölgyeknek segít a Kegel-izmokat erősítő gyakorlatok elvégzésében.

Egészen más felhasználói csoportot céloz a Recon Empire EVS paintball sisak. A beépített Bluetooth 4.0 és Wifi hálózati kapcsolattal, valamint GPS helymeghatározóval ellátott, 1 GHz-es, kétmagos processzort tartalmazó sisakon az Android operációs rendszer egy változata fut. A Recon Empire EVS így a paintball csata közben olyan információkat jelenít meg a játékos szeme előtt, mint a fennmaradó lövedékek száma, a terep térképe és a csapattagok elhelyezkedése.

A valóság kiterjesztése

A hivatalos díjak odaítélése mellett a CES-en minden évben megrendezik a kütyük versenyét, amelyben a közönség online szavazással és a helyszínen a taps hangerejével választhatja ki kedvencét. Idén ezen a megmérettetésben a dolgok internetére csatlakozó RippleMaker IoT-kávéfőző és a Vuze, a világ első, lakossági piacra szánt 360 fokos 3D VR kamerája győzött.

Kávézók, éttermek és hotelek számára készült a RippleMaker hálózatba kötött kávéfőző, amely kávékivonatból testre szabható képeket vagy üzeneteket rajzol, illetve ír a cappuccino vagy a tejeskávé habjára. A barista az interneten elérhető és folyamatosan bővülő könyvtárból is választhat képet, illetve szöveget, de ilyet – például reklámüzenetet – a vendéglátóipari egység is készíthet, sőt maguk a vendégek is a gépre küldhetik okostelefonjukról a képet vagy üzenetet – például születésnapi jókívánságot –, amelyet szeretnének habba öntve viszontlátni kávéscsészéjükben.

A VUZE a világ első, lakossági piacra szánt, hordozható, 360 fokos 3D VR virtuálisvalóság-kamerája és szerkesztőprogramja. Az eszköz nyolc darab, HD felbontású 3D és 2D kamerát tartalmaz, amelyekkel a 4K felbontású VR-tartalomhoz szükséges felvételek rögzíthetők, és ezeket az Adaptive Blending technológiára épülő szoftver valós időben összeilleszti. Az elkészült VR-tartalom lejátszásához a VUZE VR-sisakot is kínál, de az lejátszható más gyártók eszközein vagy a tévén is.

Csalódást okozott viszont az évek óta várt Oculus Rift VR-sisak CES-en bejelentett 599 dolláros előrendelési ára. A fejlesztést még Kickstarter-projektként indító Oculus VR-t a Facebook 2014-ben 2 milliárd dollárért felvásárolta, ezért a nagyobb méretekből, erős háttérből adódóan sokan barátságosabb árra számítottak. Most úgy tűnik azonban, hogy a virtuális valóság annyiszor beharangozott fénykora idén sem köszönt ránk, hacsak az olyan versenytársak, mint a HTC és a Sony nem rukkolnak elő olcsóbb alternatívákkal.

Addig is vigaszt jelenthet, hogy a kiterjesztett valóság (augmented reality) alkalmazásai viszont egyre érettebbé válnak. A Daqri például egy kereskedelmi forgalomban már kapható AR-vedősisakkal szerepelt a CES-en, amely a szemüveg lencséjén megjelenített magyarázatokkal és útmutatással, valamint beépített hőérzékelő kamerával is segíti a karbantartást végző alkalmazottak munkáját.