hirdetés
hirdetés

Antianyag

A CERN tudósai megtanulták megmérni az antianyagot

A vívmány óriási segítséget nyújthat az univerzum mélyebb megértéséhez.

hirdetés

Az antianyag a hagyományos anyaggal érintkezve azonnal megsemmisül, és így a megmérése igencsak nehéz. A hagyományos módszerek egyszerűen alkalmatlanok a feladatra. Éppen ezért olyan nagy szó, hogy a CERN Alpha nevű csapatának először sikerült legyőzni a nehézségeket.

A kutatók egy vákuumcsőbe pozitronokat (pozitív töltésű elektronokat) és antiprotonokat (negatív töltésű protonokat) tuszkoltak, hogy antihidrogént hozzanak létre. Az újdonsült antiatomok egy részét ezt követően egy „mágneses csapdával” elfogták, hogy ugyan, létezzenek még egy kicsit, amíg meg tudják mérni őket. A csapat ezután lézerrel immár sikeresen megmérte az antianyag optikai spektrumát.

Az Alpha antianyagcsapdája (Forrás: N. MADSEN, ALPHA/SWANSEA via Nature)

Az eredmények persze nem meglepőek – az antihidrogén úgy viselkedik, mint a reguláris hidrogén, csak ellenkező töltéssel. Ha nem így lett volna, az tényleg kifordította volna a fizikusvilágot a sarkából.

A mérési módszer kifejlesztése ugyanakkor hatalmas jelentőségű.

Amellett, hogy segít rávilágítani az antianyag természetére, a világegyetemről is elárulhat némi plusz információt a tudósoknak.

Az anyagnak és az antianyagnak az univerzum keletkezése után szinte azonnal ki kellett volna oltania egymást. Az új eredmények nem magyarázzák meg, hogy ez miért nem következett be, viszont azt sugallják, hogy az okok nem az anyagok belső természetéből fakadnak.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés