hirdetés
hirdetés

Történelem

A bokszoló halála

George Stevenson, a Kocsis tragikus halála vezetett a boksz első szabályozásához. Egyedülálló portréját most több millió forintért bocsátják árverésre.

hirdetés

A Yorkshire-i kocsis, George Stevenson nem sokkal a legendás angol bajnokkal, Jack Broughtonnal 1741. február 17-én a londoni Tottenham Court Road-i arénában vívott 45 perces verekedése után halt bele ott szerzett sérülésébe. Az Oxford Dictionary szerint a 21 éves Stevenson szép szál legény és igen bátor férfi volt, aki már majdnem térdre kényszerítette az angol bajnokot, akit csak rutinja mentett meg. Ám végül Broughton egy hatalmas ütéssel földre terítette a Kocsist, aki elvesztette eszméletét és nem is tért többé magához.

Broughtont (a fenti képen balra) megrázták a történtek, többször is meglátogatta a haldokló Stevensont. A fiatalember halála után, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő, Broughton megalkotta az ökölvívás első szabályait, amelyet 1743. augusztus 16-án tett közzé Broughton Szabályai címen. Ezt egészen 1838-ig általánosan használták. Broughton tiltotta az övön aluli ütést, a földre kerülő vagy akárcsak térdre eső ellenfél megütését.

Bevezette, hogy a megroggyanó ellenfél 30 másodperces pihenő után a ring közepére visszaállva folytathassa a küzdelmet, ha nem állt vissza középre, vesztett. Ekkor tehát még nem szabályozták az egyes menetek hosszát, az attól függött, mikor került valaki földre. Broughton kitalálta a bokszkesztyű viselését is, igaz, csak az edzéseken, a valós küzdelmekben még nem használták. A Bonhams Aukciósház a londoni Knightsbridge-ben 10 000-15 000 fontos (3 552 000-5 328 000 forintos) kikiáltási áron kínálja most eladásra az ismeretlen művész által 1742-ben készített portrét. Alistair Laird, a Bonhams Aukciósház londoni szakértője az ArtDailynek elmondta, 30 éves pályafutása alatt még egyetlen olyan 18. századi portrét sem látott, amely bokszolót ábrázolt volna. Szerinte a kép éppen ezért egyedülállónak mondható.

Karosszékben
A boksz annyira népszerű volt Angliában, hogy Broughtont például a Westminster-apátságban temették el, és egyáltalán nemcsak az alsóbb néposztályok élvezték, az előkelőségek ugyanúgy kedvelték. Gondoljunk csak Sherlock Holmes-ra, akinek az ökölvívás volt a passziója – amiként ezt láthattuk Guy Ritchie remek filmjében is.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés