hirdetés
hirdetés

Történelem

A birodalom összeomlott, kitört a káosz

A bárkibe belevágható fejsze lett a kedvelt fegyver Európa északi részén, a mai Norvégiában, miután a Római Birodalom összeomlott.

hirdetés

500 körül a nagyobb szövetségek egymással marakodó kisebb csoportokra bomlottak, kedvelt harci fegyverük pedig a bárkibe belevágható fejsze lett. Ez derült ki Ingrid Ystgaard, a Norvég Technológiai és Természettudományi Egyetem munkatársa kutatásaiból. A 400 és 600 között fennállt kőerődöket váratlan gyorsasággal sorsukra hagyták 500 körül. A miértre a választ közép-norvégiai fegyveres temetkezések adták meg.

Mintegy 100 db. olyan, 400 és 500 közötti temetkezést tártak fel, ahol a sírokba az elhunyt fegyverét is a halott mellé temették. Kiderült, hogy 400 körül, amikor a Római Birodalom még állt, a római harcmodorra jellemző fegyvereket, kétélű kardot, lándzsákat, gerelyeket és pajzsokat temettek. A római harcmodor elterjedt a birodalmon kívül eső északi területeken is, ez a harc bizonyos szabályok szerint folyt és fejszét nem használtak a szembenálló felek. Mégis a vizsgált sírokban 500 körül kezdtek megjelenni a fejszék – mondta el Ystgaard a ScienceNordicnak.

Norvég lelőhelyen talált ókori római tárgyak
Norvég lelőhelyen talált ókori római tárgyak

A fejsze akkor volt halálos fegyver, ha valakibe bele lehetett vágni, vagyis az ilyen harchoz nem széles csatamezők kellettek. Ha az úton vagy saját otthonában akartad elkapni az ellenfeledet, akkor kellett a fejsze. Persze ez már egy megváltozott harcmodor része volt - mondta el Ystgaard a ScienceNordicnak. A fejsze a káosz bizonyítéka. A Római Birodalom összeomlott és ez súlyosan hatott a birodalmon kívül eső észak-európai területekre is. Európa válságban volt, eltűntek a megszokott kereskedelmi partnerek, amiként a jól bevált kulturális hatás és tudásbázis is. Ez pedig a mai Norvégiát káoszba taszította.

Úgy gondolom, az erődök pusztulása és a fejszék megjelenése összefügg egymással. Nem a távoli vidék az ellenség többé, hanem a szomszéd, aki ellen embereket gyűjtök, akik azonban bármikor átállhatnak a másik oldalra. Ez nagyon durva, aki kapja, marja időszak volt. De nem tartott sokáig, 600 körül a kisebb hadurak eltűntek, jelentéktelen kiskirályok kezében összpontosult a hatalom. Újabb 200 év múltán pedig egy vad törzs megtámadta az észak-angliai Lindisfarne-t a mai Norvégia felől, és ezzel elkezdődött egy újabb történet, a vikingek kora - mondta el Ystgaard a ScienceNordicnak.

Karosszékben
A viking törzs a 8. század végéig egy ismeretlen északi kereskedőnép volt, akik jól értettek a hajózáshoz. 793-ban megjelentek az észak-angliai szigeten álló Lindisfarne-i kolostornál, amit a 7. század végén emelt Szent Cuthbert britanniai térítő, a szerzeteseket lemészárolták, majd magukkal vittek minden értékeset. Eleinte isten büntetésének vélték a váratlan és brutális rajtaütést, de a támadások egyre gyakoribbak lettek, s csakhamar kiderült, hogy egy feltörekvő új nép, a vikingek jelentek meg Európa színpadán.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[134027] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés