A belső kereslet húzza a német szerszámgépipart
2012 első negyedévében a német szerszámgépipar beérkező megrendelései 7 százalékkal maradtak el az előző évitől. Ezen belül a belföldi kereslet 1 százalékkal csökkent, míg a német szemmel külföldről kapott megrendelések a történelmi csúcsot döntő 2011-hez viszonyítva 9 százalékkal csappantak meg.

Bár a nemrégiben napvilágot látott legfrissebb statisztikák szerint 2012 első negyedévében összességében 7 százalékkal csökkentek a szerszámgépipar felé leadott megrendelések, összességében a német ipar termelési kihasználtsága a korábbiakhoz hasonlóan jó, és folytatódnak a beruházások a megrendelések teljesítése érdekében – kommentálta Wilfried Schäfer, a német szerszámgépgyártókat tömörítő VDW szakmai szervezet ügyvezetője május 8-án Frankfurtban az első negyedéves jelentést.

Wilfried Schäfer: A német szerszámgépipar továbbra is jó úton jár
Különösen az alakítástechnikai szegmens hatott stabilizálóan a belföldi keresletre, aminek alapja, hogy az alakítástechnikai gépeket, berendezéseket elsősorban nagy felvevőágazatok, így például az autógyártás hosszasabban elnyúló projektjei igénylik. A nagy megrendelések egyébként 2012 első három hónapjában újból a megbízások több mint ötödét tették ki. Wilfried Schäfer megítélése szerint az európai megrendelésekre továbbra is a kiegyenlítettség jellemző. Bár az adósságválság visszaesést hozott a Dél-Európából érkező felkérésekben, de más európai országok, így Nagy-Britannia, Franciaország vagy a skandináv államok továbbra is erőteljesen rendelnek. Ez a tendencia már a februári Metav 2012 nemzetközi gyártástechnológiai és automatizálási szakvásáron Düsseldorfban is világosan megmutatkozott. A kiállítók ezen a rendezvényen az európai ipar folytatódó beruházási készségét tapasztalták.

A termelés bővülése várható

A szerszámgépgyártás kilenc havi termelési kapacitásnak megfelelő februári megrendelésállománya hasonló a múlt év októberi helyzethez. A most áprilisban mért 95,1 százalékos kapacitáskihasználtság szintén változatlannak mondható. Februárban az ágazat 68 200 főnek adott munkát, ami 6,4 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakát.

A VDW ügyvezetője e számok alapján úgy összegezett, hogy a német szerszámgépipar továbbra is jó úton jár. 2012-re a megrendelésállomány alapján termelésének bővülése várható, mégpedig a VDW a növekedést 5 százalékosra prognosztizálja. Jóllehet a megrendelések valamelyest visszaestek, de ezt már a pénzvilágból átvett modern kifejezéssel élve beárazták, illetve a „lélegzethez jutás” lehetőséget adhat a gyártóknak arra, hogy olyan stratégiai témákkal foglalkozhassanak, mint például üzleti tevékenységeik esetleges ázsiai kiterjesztése.

Háttér

A német szerszámgépipar az ország gépgyártásának öt legnagyobb részterülete közé tartozik. Valamennyi iparág fémmegmunkálása számára szállít termelési technológiát, és jelentősen hozzájárul az iparban tetten érhető innovációkhoz és temelékenységnövekedéshez.

Az ipari termelésben játszott abszolút kulcsszerepe révén fejlődése egyben a teljes ipar gazdasági dinamikájának indikátora. 2011-ben a német szerszámgépiparban 67 800-an dolgoztak, a novemberi adatokat és a több mint 20 főt foglalkoztató üzemeket figyelembe véve. Az ágazat forgalma mintegy 13,1 milliárd eurót tett ki.