A "sarkon túli" objektumok felderítése holográfiával
A Northwestern Egyetem kutatói létrehoztak egy holografikus kamerarendszert, amely ezredmásodpercek alatt képes rekonstruálni a sarkokon túli objektumokat.

A Northwestern Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új holografikus kameratechnológiát, amely a szórt fényhullámok feldolgozásával képes bekukkantani a sarkok mögé, és elég gyorsan észleli a kitakart fürgén mozgó tárgyakat (autók, gyalogosok stb.) ahhoz, hogy időben ki lehessen kerülni őket.

Az új módszert szintetikushullámhossz-holográfiának (synthetic wavelength holography) nevezték el, és úgy működik, hogy két lézer fényhullámait egyetlen szintetikus fényhullámmá egyesíti, amelyet kibocsátva háromdimenziós, „holografikus” kép alkotható a csücskök mögött megbúvó objektumokról.

A csapat szerint a rendszer előnye, hogy széles látómezőben 46 ezredmásodperc alatt aprólékos felbontásban képes „visszatükrözni” a rejtőzködő tárgyakat. Mindez hatalmas előrelépés a korábbi, hasonló célú technológiákhoz képest, amelyeknek akár egy órába is telhet rekonstruálni a látómezőn kívül eső viszonyokat.

Forrás: Northwestern Egyetem

Hab a tortán, hogy az új megközelítés nemcsak a közlekedésben vezethet jelentős áttöréshez, hanem a csapat szerint úgy az ipari, mint az egészségügyi területeken alkalmazott endoszkópok evvolúciójának is lendületet adhat. Előfordulhat, hogy az ilyen kamerarendszereknek a jövőben nem kell ide-oda hajlongania a különböző vezetékrendszerekben vagy a páciensek bélcsatornáiban, hiszen akár szintetikus fényhullámok kibocsátásával is lehetővé válik a láthatatlan kondíciók felderítése.