A blockchain technológia a gyártásban is jól hasznosítható
A technológia használatával meghamisíthatatlan nyilvántartási rendszer jön létre, a rendszer minden szereplőjének gépén ott fut az alkalmazás által kezelt teljes adatállomány, de hozzáférni csak a saját adataihoz tud. Ez a gyártásban is jól használható.

Szilágyi Imre, a Blockchain Budapest konferencia főszervezője kiemelte: a blockchain technológia ("zárt lánc") minden eddig ismert rendszernél megbízhatóbb a sokszereplős folyamatok nyilvántartásában és vezérlésében, ellenáll a külső beavatkozásoknak, például az ellenérdekelt üzleti szereplők vagy a belsősök manipulációinak. A korábbi technológiáknál magasabb szintű titkosítást garantál, a rendszerben kezelt adatok illetéktelenül sem a jelenben, sem visszamenőleg nem módosíthatók – fejtette ki.
Elmondta: a blockchain számos területen használható majd, a legfontosabb a pénz és pénzügyi termékek piaca, a másik nagy terület a beszállítói láncok nyomon követése, legyen szó bármilyen termék előállításáról az élelmiszeripartól az autógyártásig. Itt az egyes alkatrészek, összetevők útjának követése és nyilvántartása, az eredetiség igazolása rendkívül fontos.

Jelentősek többek mellett a blockchain adta lehetőségek az egészségügy területén is, ahol a betegadatok könnyű hozzáférése, egyszersmind tökéletes titkosítása kulcsfontosságú. Itt nagyon sok egymástól független szereplőnek kell hozzáférnie nagyon érzékeny adatokhoz, hiszen a páciens korábbi leletei és kórtörténete fontos információt jelent – mutatott rá Szilágyi.