"Facebook sincsen űrtechnológia nélkül"
Ezt Frank M. Salzgeber, az ESA Technológiai Transzfer Program vezetője mondta annak apropóján, hogy megnyílt a lehetőség a hazai vállalkozások számára is az űrtechnológiát felhasználó innovációk megvalósítására: az Európai Űrügynökség üzleti inkubátorházat nyitott Budapesten.

Több évtizedes előkészítési munkát követően 2016-ban csatlakozott a magyar űrtudományi szcéna az Európai Űrügynökséghez (European Space Agency, ESA), amelyik olyan technológiai transzfert biztosít számukra, amellyel bekapcsolódhattak a nemzetközi űrtechnológiai fejlesztésekbe és innovációkat nem űripari területeken, tehát a mindennapi életben is hasznosíthatják. Az ESA Inkubátorház az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban, Csillebércen található KFKI kampuszon kapott helyet.

Július 2-án az ESA, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Magyar Űrkutatási Iroda létrehozta Magyarországon az ESA Üzleti Inkubátorházát (Business Incubation Centre, BIC). A megnyitón Frank M. Salzgeber, az ESA Technológiai Transzfer Program vezetőjével beszélgettünk, aki bemutatta az Üzleti Inkubációs Iroda fő feladatait: ez az űrtechnológia, a rendszerek és tudásbázis használatának ösztönzése a földi alkalmazásokban. “Két fontos területre lehet osztani az ESA működését, az egyik a kutatás, a másik az ipari alkalmazási területek, mint a távközlés, a szenzortechnológia, az alkalmazások fejlesztése – ezeken a területen jelentkezik Magyarország szerepe is. Egyrészt a Wigner Fizikai Kutatóközpontban erős a technológiai- és tudományos fejlettség, vannak kutatólaboratóriumok, de a kutatásokra a költségvetés 10 százalékát fordítjuk csupán, a többi 90 százalék megy az ipari alkalmazások fejlesztésébe. Az űrtechnológia a modern élet szerves része, nincs digitalizálás, autonóm járművek, foci vb közvetítés vagy Facebook, ha nincs az űrtechnológia“ – foglalta össze Salzgeberg az ESA Technológiai Transzfer feladatát. Számos szektor van, ahol spin-off űrtechnológiát alkalmaznak, nem űrbeli-ágazatokban, ilyen a környezet, a fenntarthatóság, a kommunikáció, az egészségügy, az ipar, a szórakozás vagy épp az oktatás területe.

Frank M. Salzgeber, az ESA Technológiai Transzfer Program vezetője

Évente 5 magyar startupot támogatnak

A budapesti inkubátorházzal együtt már 20 hasonló működik a világban. A Technológiai Transzfer és Üzleti Inkubációs Irodák világszerte olyan vállalkozásokat keresnek, melyek innovatív ötletekkel bírnak az űrtechnológiák alkalmazhatóságában, vagy ezeket hasznosító termékeket és szolgáltatásokat hoznak létre. “Ha jelentkezik egy startup itt a Wignerben, hogy van egy termékük, szolgáltatásuk, akkor mi megkeressük hozzá a megfelelő űrtechnológiai kutatási eredményt, biztosítjuk a know how-t, a szoftvert és segítünk a technológiai kérdésekben. A Wigner nem csak a saját tudásbázisát, de az ESA rendelkezésére álló információit is használhatja, sőt a NASA-nál és a Roszkozmosznál lévő munkatársakon keresztül az amerikai és az orosz űrkutatási eredményekhez is hozzáférnek, így hatalmas tudásbázist adunk a kezükbe” – emelte ki az inkubációs iroda vezetője a program értékeit. A ESA Üzleti Inkubátorháza klasszikus inkubátorházként a finanszírozásban is segít, üzleti mentorokat biztosít a startupok számára, használhatják az ESA logóját, infrastruktúráját, irodáját és talán ami a legfontosabb, hogy piacot is tudnak biztosítanak számukra.

“Csak idén 160 high-tech startupot támogatunk, de tudni kell, hogy egy-egy vállalkozás felfutása akár 8 évet is igénybe vehet, ezért jól megnézzük, hogy kik mellett köteleződünk el. Ráadásul igen magas, 87% ezeknek a startupoknak a túlélési arányuk, ami azt jelenti, hogy nem vállalnak elég kockázatot. Magyarországon évente 5 startupot szeretnénk indítani, akiknek 5 éven keresztül biztosítjuk a támogatást.”

Tandi Zsuzsanna az ESA Magyarországi Inkubátorházának vezetője a megnyitón

A kiválasztott projektek 50 ezer euró vissza nem térítendő támogatásban részesülnek, amelyet a cégek felhasználhatnak befektetői bemutatkozáshoz való felkészülésükre, az első prototípus megalkotására, illetve üzleti terveik kidolgozására. Az érintett cégek 2018. október közepéig adhatják be pályázataikat, a felhívásról bővebb információk hamarosan a wigner.mta.hu/esa_bic oldalon lesznek elérhetőek – ismertette az inkubátorház vezetője.

Tandi Zsuzsanna, az ESA Magyarországi Inkubátorházának vezetője megnyitotta a pályázati lehetőséget azoknak az 5 évnél nem régebbi vállalkozásoknak, amelyek űrtechnológiához kapcsolódó terméket vagy szolgáltatást akarnak innoválni. ”Az iroda célja, hogy erősítse az európai versenyképességet, és fontos szerepet játszik a képességek és az európai ipar erősítésében, miközben szélesíti üzleti látókörét és munkahelyeket teremt.”

Ahhoz, hogy az ESA az űrkutatás során létrejött innovációkat áthelyezze az iparba, a szükség van a startup vállalkozók kreativitására és új ötleteire. A hazai technológia transzfer hálózat olyan szakértőkből áll, akik tudásukkal, kapcsolatrendszerükkel és szakértő csapatukkal segítik a nemzetközi tapasztalatcserét, emellett olyan új fejlesztéseket is felkutatnak, melyek során a cégek az űriparból átvett csúcstechnológiát alkalmazzák.