8700 milliárd forintos chipgyárat építene Kína
Mielőtt belelovalnánk magunkat, nem Magyarországon szeretné felhúzni létesítményét az állam.

Egy Tsinghua Unigroup Ltd nevű kínai vállalat 30 milliárd dolláros memóriachip-gyártó komplexumot kíván megépíteni, amely Kínában a maga nemében a legnagyobb létesítmény lehet.

Amerikában nem lelkendeznek, látván, ahogy a népes ország a számítástechnika és az okostelefonok piacának gyakorlatilag az alapját képező iparágában dominanciára tör.

A kormányhoz köthető Tsinghua csoport szándékai szerint egy Nankingba (Kelet-Kína) megálmodott üzem mellett szökkenne szárba a komplexum, és kezdőkapacitása havi 100 000 félvezető szelet előállítására lenne elegendő. Ezen kereszül Kína „ugrásszerűen fejlődhet majd a mainstream tárolás területén”, olvasható egy közleményben a TUL honlapján.

Tsinghua, a Hszi Csin-ping kínai elnök által is látogatott egyetem befektetési és technológiai leányvállalata egyébiránt egy 150 milliárd dolláros (42 000 milliárd forint) „kampányt” vezet egy világszintű félvezetőipar kifejlesztése céljából, hogy végre csökkenteni tudják a külföldi technológiától való függőségüket.

Az USA viszont aggódik, hogy a kínai fölény kikezdheti az amerikai szereplők piaci versenyképességét, sőt akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet. Pillanatnyilag egyebek mellett az Intel Corp., a Micron Technology Inc. és a Qualcomm Inc. is a kínai chippiac legnagyobb amerikai beszállítói között szerepel.