hirdetés
hirdetés

500 millió fontot érne

Sikerül felszínre hozni a Victoryt?

A HMS Victory fedélzetén lévő arany és ezüst értékét 500 millió fontra becsülik. A baj csak az, hogy mindez a tenger mélyén fekszik a Csatorna-szigeteknél. Most azonban felszínre hozzák.

hirdetés

A gyönyörű, monumentális vitorlás megszólalásig hasonlított Nelson admirális zászlóshajójához, mivel azt ennek mintájára építették meg, csakhogy ez 1744-ben egy hatalmas viharban elsüllyedt fedélzetén 1000 tengerésszel. Az Odyssey Marine Exploration búvárkutatói 2008-ban fedezték fel a mélyben, és most a Maritime Heritage Foundationnal együtt hozzák felszínre a megtalált tárgyakat. Az egyezség szerint a fegyvereket és egyéb tárgyakat a British Múzeumban állítják ki, de a megtalált értékek nagy részén osztoznak az Odyssey Marine Exploration embereivel.

A képen: Geoff Hunt festménye
A képen: Geoff Hunt festménye
Az 53 méter hosszú vitorlás kora legnagyobb hajója volt és a legkorszerűbb fegyverekkel szerelték fel (100-110 bronzágyú állt rajta), ám az eddig a tenger mélyén azonosított fegyverek meglehetősen eklektikus képet adnak a szakértők szerint. Ezek felszínre hozásával megállapíthatnák, hogy a XVIII. századi hadihajózás történetében pontosan milyen fegyverek számítottak a legmodernebbeknek. A hajó kiemelése megoldana egy majdnem 300 éves rejtélyt is.

A Victoryn ugyanis nemcsak fegyverek voltak. Az Amsterdamsche Courant 1744. november 18-iki száma 1 hónappal a tragédia után arról számolt be, hogy Lisszabonban 400 000 fontsterlinget tettek a hajóra, amit amszterdami kereskedőknek küldtek. De úgy becsülik, hogy korabeli értéken számítva még legalább 120 000 fontsterling arany- és ezüstérme utazott a vitorláson, amit John Balchin admirális az ellenséges hajóktól szedett be. 1744-ben ugyanis Lisszabonnál a franciák blokád alá vonták a Mediterrán térségbe tartó angol hajókat.

A HMS Victory indult útnak megsegítésükre, elűzte a franciákat, akiktől azért sarcot is szedett, elkísérte a konvojt Gibraltárig, majd visszafordult Anglia felé. Oda azonban soha nem érkezett meg. Tulajdonképpen senki nem tudta, hol tűnt el a vitorlás. Úgy vélték, a Casquet-szigeteknél navigálási hiba okozta a tragédiát.

Karosszékben

Olyan felfoghatatlan volt a korabeli világ számára a Victory veszte, hogy a világítóőrt elítélték, mert nyilván nem jól rakta ki a jelzőfényeket, de okolták Balchint és a hajó első tisztjeit is. A hajó valójában 100 kilométerre nyugatabbra süllyedt el. Ez pedig tisztázta mindőjüket. Egy bronzágyút már sikerült kiemelni, ez kellett ahhoz, hogy biztosan azonosítani tudják a Victoryt. A kiemelt ágyú unikális, ez az egyetlen ma létező példány a típusból.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[107367] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés