Virágh Judit 2013. október 14. 19:05
3DExperience Forum
A résztvevők visszajelzései szerint a szakmai fórumon olyan hasznos információkat, tapasztalatokat szerezhettek, amelyeket sikeresen alkalmazhatnak a napi tervezési, gyártási folyamatok során.

A rendezvényen számos iparág szereplőjének cégvezetői, középvezetői és tervezőmérnökei jöttek össze, cseréltek tapasztalatot egymással, valamint szakavatott prezentációkból értesülhettek a szakma legfrissebb irányairól, újdonságairól, az elmúlt egy évben történt előrelépésekről. A rendezvény kiemelt területe az autó- és beszállítói ipar, az ipari berendezések és eszközök valamint orvosi eszköz és műszergyártás voltak.

A 3DExperience Forum néven meghirdetett rendezvényt Nadj István, a CAD-Terv Mérnöki Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg a 3DExperience-ről, a CAD-Terv piaci helyzetéről és eredményeiről, a vállalat fejlődéséről és a csapatról szóló előadásával. A program fő elemét természetesen a szakmai bemutatók jelentették, amelyek érintették a teljes Dassault Systemes-portfoliót.

Többek között prezentálásra kerültek a CATIA V5 és az ENOVIA V6 együttműködésének lehetőségei, illetve a hallgató közönség megismerhette azt is, hogy miképp takaríthat meg időt és energiát a tervezési folyamat során azzal, hogy az időigényes feladatokat scriptek segítségével automatizálja. A PLM napon a vendégek között köszönthettük a Dassault Systemes kelet-európai régiójának értékesítési vezetőjét: Laurent Ovaert a vállalat jövőéről, az új irányvonalakról tartott előadásában kiemelte a stratégiai együttműködés és partnerség fontosságát.

Rejtett funkciók is napvilágra kerültek

A délután hasonlóképp érdekes előadásokat tartogatott, nem szekciós programokkal, hanem minden felhasználót érintő témákkal, amely bemutatók résztvevői még több gyakorlati példán keresztül ismerhették meg, hogy melyek a CATIA legújabb fejlesztései és melyek a szoftver „rejtett funkciói”, amelyek a legtöbb esetben kihasználatlanul maradnak.

Csak hogy néhány példát említsünk, a V62013x verzióban már elérhető az offline mód, ha nem áll rendelkezésünkre internetkapcsolat vagy utazás közben dolgoznánk; valamint fény derült arra is, miképp rendelhetünk gyakori parancsokhoz billentyűkombinációt. Mindezen felül helyet kapott az előadások sorában a megmunkálási folyamat is, ahol megismerkedhettünk a gyártási környezet kialakításával és a megmunkálási program készítésével.

Az előadássorozat a 3DVIA Composer előnyeinek kiemelésével fejeződött be, amelyek lehetővé teszik a fejlesztési, gyártási folyamatok során a felhasználók hatékony együttműködését a kommunikációt segítendő interaktív 3D-s prezentációk készítésével.

Mi a siker kulcsa?

A számos gyakorlati bemutató mellett a rendezvény főszereplői mégis a felhasználók voltak. Az idei évben számos sikertörténetet hallhattunk vendégelőadók tolmácsolásában, akik a területen elért komoly szakmai sikereiket és eredményeiket, illetve ezek megvalósításához kapcsolódó tapasztalataikat osztották meg a közönséggel.

Az Innotec Magyar Kft. tervezési csoportvezetője, Bakonyi Zoltán mutatta be, hogy a CATIA-t miképp integrálták a tervezési folyamatukba, míg Toka Zoltán Ákos a Toka Design képviseletében többféle modell (többek közt Forma 1-es autó és orvosi műszerek) formatervezési folyamatát mutatta be. Horváth Gyula, a C3S Electronic Development LLC ügyvezetőjének érdekes esettanulmányában a CAD-Terv Mérnöki Kft. portfoliójának egy másik elemére – a mérnöki szolgáltatásokra – világított rá, és bemutatta, hogy a gépészek miben és hogyan tudják támogatni, az elektronikai tervezőket, mindezt a Masat-1 kisműholdprojekt keretén belül.

Szakmaiság és kikapcsolódás

A bemutatókkal és előadásokkal telített napon a vendégek egy külön bemutatóteremben ismerkedhettek meg közelebbről a szoftverekkel, ahol akár személyes konzultáció keretén belül is feltehették kérdéseiket, illetve a CAD-Terv Kft. kollégáival megvitathatták a felmerülő napi problémákat és annak megoldásait. A teremben külön szerepet kapott a CAD-Terv Mérnöki Kft. oktatási portfoliója.

A cég megfelelő erőforrások és szaktudás birtokában magas színvonalú képzéseket nyújt ügyfelei számára. A rendezvény keretein belül jelentették be, hogy hazánkban egyedüliként a CAD-Terv immáron a Dassault Systemes hitelesített oktatási partnerévé vált, ezzel is garantálva a magas színvonalú oktatásokat. A szünetekben pedig lehetőség nyílt megismerkedni a cég csapatával, feltenni számukra további kérdéseiket, illetve egymással is megoszthatták tapasztalataikat a résztvevők.

A rendezvény utolsó percei is meglepetésekkel szolgáltak, ugyanis a hallgatóság között értékes nyereményeket sorsoltak ki, így egy szerencsés egy zalakarosi wellness hétvége keretén belül pihenheti ki a munka fáradalmait. A résztvevők visszajelzései szerint a szakmai fórumon olyan hasznos információkat, tapasztalatokat szerezhettek, amelyeket sikeresen alkalmazhatnak a napi tervezési, gyártási folyamatok során. A rendezvényen elhangzott előadások és fényképek hamarosan megtekinthetőek a CAD-Terv Mérnöki Kft. honlapján.