3D-nyomtatott tárgyak felületkezelése párával
Még a legbonyolultabb geometriájú, 3D-nyomtatott műanyagidomok felületi minőségének javítására is alkalmas, pára alapú simítási eljárást fejlesztett ki a Protolabs.

Egy Protolabs nevű cég kidolgozott egy módszert, amely pára bevetésével akár a legkomplexebb formavilágú, 3D-nyomtatott plasztiktárgyak felületi minőségét is képes feljavítani. A szelektív lézeres szinterezéssel (SLS) vagy sok sugaras ömlesztéssel (MJF) előállított objektumok vehetők kezelésbe a technológiával.

A procedúra kezdetén a kinyomtatott tárgyak egy simítókamrába kerülnek, amely felmelegíti őket. A rendszer ezt követően bevezet egy speciális felületkezelő szert a kamrába, amely párolgásnak indul, és pára formájában egyenletesen megtelepszik az idomok felszínén. A munkadarabot beborító anyag ekkor megolvasztja, és a mikroszkopikus csúcsokat és mélyedéseket kiegyenlítve kisimítja az objektum felületét.

A Protolabs szerint az eljárás javítja az alkatrészek mechanikai tulajdonságait, mivel a felületük légmentessé és vízhatlanná válik.

A módszer alkalmazása különböző folyadék-elvezető csövek, szelepfedelek és olajteknők gyártásánál például rendkívül célszerű lehet.

Az automatizált technológia jelenleg az általánosan használt PA-12 nylon, valamint a TPU-01 nevű anyagokhoz vehető igénybe, de a Protolabs idővel további polimerekre is ki kívánja terjeszteni a metódust.