3D-nyomtatott grafén szuperkondenzátorok
A Kansas State University kutatása a grafénalapú nano-titán előállításának lehetséges módjairól új dimenziót nyithat a kondenzátorgyártásban.

Miközben a kutatók világszerte tanulmányozzák, hogy milyen lehetőségek vannak az akkumulátorok szuperkondenzátorokkal történő helyettesítésére, az egyetem kutatócsoportja egy új megoldás fejlesztésén dolgozik: rugalmas, additív technológiákkal gyártható nyomtatható elektronika fejlesztésén.

 

Forrás: MEtaltech News

A csapat működő prototípusokat hozott létre 3D-nyomtatott grafén kondenzátorokból, amelyek utat mutatnak a mikroméretű szuperkondenzátorok használata felé. A szinte véletlenül létrehozott grafén-gél festékszerű állagának köszönhetően rugalmas felületekre nyomtatható. Műanyag poliimid hordozókon tesztelték az eljárást, húsz mikronos rétegekkel, amelyeket tízezer töltési és kisülési cikluson át vizsgáltak. Ennek során az elektródák a kapacitásuk 80 százalékát képesek voltak megőrizni, ez nagyon stabil eredményt jelent.

Főleg annak fényében, hogy a ma használt lítium-ion akkumulátorok többsége ennek a ciklusszámnak csupán töredékét képes teljesíteni hasonló teljesítményveszteséggel.

A lítium-ion akkumulátorok jelenleg szinte egyeduralkodónak számítanak a területen, azonban ritkaföldfém-igényük komoly korlátot jelent a terjedésükben. A grafén-alumínium-ion akkumulátorok esetén viszont sem ezekre, sem nagymennyiségű vízfelhasználásra, illetve káros anyagok használatára nincs szükség.

A grafént, bár eddig is „szuperanyagként” tartották számon, új szerepben bizonyít. Azonban elterjedése még várat magára, hiszen a nagy mennyiségű, stabil és megbízható gyártásához még jobb eljárások kidolgozására van szükség, olyanokra, amelyek egyszerre hatékonyak és környezetkímélőek.