3D-nyomtatott biopodok biztosíthatnak élelmiszert az űrkolóniáknak
A BioPodok felügyelet nélkül, egy felfújható membrán alatt termelhetnek élelmiszert az űrben.  

A kutatókat már egy ideje foglalkoztatja, hogyan lesz elegendő és megfelelő élelmiszer az emberek számára az idegen bolygókon létesített kolóniákban, legyen szó tartós letelepedésről vagy a missziók időtartamáról. Mivel az élelmiszerek nagy mennyiségben történő, biztonságos szállítása az űrhajók segítségével csak korlátozottan megoldható. Nos, ha még a végleges megoldást nem is prezentálta egyetlen vállalat sem, ígéretes törekvésekről már beszámolhatunk. 

Forrás: Interesting Engineering

A BioPod alkalmas lehet az élelmiszerek termesztésére - függetlenül attól, hogy milyen körülmények között üzemel. Standardizált termesztési körülményeket képes biztosítani mintegy háromszáz növényfajnak, köztük az élelmezési növények mellett a gyógyászatban is alkalmazható terményeknek.

Ehhez pedig szoros felügyeletre sincs szükség. A mesterséges intelligenciával önállóan dolgozik az egység, maga állítja be a megfelelő paramétereket, sőt, képes az éppen termeszthető növények kiválasztására és ültetésére is. Akár 98 százalékos vízmegtakarítással üzemel, kiemelkedő hatékonysággal a terméshozam tekintetében is.

A BioPod tehát olyan technológia, amellyel orvosolhatóvá válik az élelmezés az űrben is. Emellett persze fontos kiemelni, hogy nemcsak távoli bolygókon, hanem a Földön is alkalmas