3D-nyomtatású petefészekkel kezelnék a meddőséget
Egy hasonló technikával talán a hormonális eredetű és a petesejt-termelődési zavarok okozta terméketlenség is kezelhetővé válik.

Bizonyos idő után a korból, valamilyen terápiából vagy egyéb okból kifolyólag a nők szervezete leállítja a petesejtek termelését, amelyekből egyébként, ha megtermékenyített állapotba kerülnek, a baba kifejlődik.

Nem rég néhány kutatónak sikerült olyan 3D-nyomtatású vázat létrehozni, amely képes visszaállítani ezt a funkciót.

Amikor a tudósok eltávolított petefészkű nőstény egerekbe implantálták ezt az „állványzatot”, az állatok egészséges utódokat hoztak világra. A feltalálók múlt héten az Endocrine Society éves találkozóján mutatták be kutatásukat Bostonban.

A megfelelő működéshez a protéziseknek kellően merevnek kellett lenni ahhoz, hogy a sebészeti eljárás során be lehessen ültetni őket, ám kellően rugalmasnak is, hogy a petesejtek növekedni tudjanak. A kutatók éppen ezért zselatinból nyomtatták ki az implantátumot. A mesterséges petefészekbe ezt követően alkalomadtán petesejtté érő, ösztrogént termelő tüszőket ültettek.

A tanulmányban a kutatók eltávolították az egerek petefészkét, és 3D-nyomtatású petefészek-protézist ültettek a helyére.

A kísérletben a vizsgált egerek peteérése, szülése és az utódok szoptatása is teljesen normális mederben zajlott.

A jelenlegi is csupán egyike a mostanáig tett megannyi tudományos erőfeszítésnek, hogy éppen petéket termelő sejteket vegyenek igénybe a fogamzásképtelenség kezeléséhez. Amennyiben a bioprotézis az emberi szervezetben is működőképes lesz, a hormonális eredetű és a petesejt-termelődési zavarokból fakadó meddőség kezelése is lehetővé válik vele.

Kiadott sajtóközleményük szerint a kutatók egyébként is a lehetséges későbbi emberi felhasználást szem előtt tartva fejlesztették ki a találmányukat.