hirdetés

Additív gyártás

3D-nyomtatású lakóházak épülhetnek Szingapúrban

A városállam részben a külföldi munkaerő távoltartása céljából tör lándzsát az automatizált technika mellett.

hirdetés

A szingapúri hatóságok bejelentették, hogy nemsokára 3D-nyomtatású házakkal kívánják megörvendeztetni a lakosságot. Pillanatnyilag a projekt megvalósíthatóságát vizsgálják a szakemberek. Amennyiben megkezdik a tervek kivitelezését, a házak emeleteit egymástól függetlenül fogják kinyomtatni, majd pedig az épületeket Lego-építmények gyanánt a helyszínen fogják összerakni. A cél, hogy Szingapúr korosodó népessége számára a külföldi munkaerő alkalmazása helyett géppel tákolják össze a lakhelyeket. A munkaterv központi elemét képező betonnyomtatás technológiája azonban még mindig fejlesztés alatt áll.

Forrás: Singapore Centre for 3D Printing

A 3D-nyomtatású tárgyak rétegezésének módszere a printer méretétől függetlenül mindig ugyanaz, ám bizonyos anyagok képlékenyebbek a többinél. Egy kínai cég korábban például egy fajta beton-adalékanyaggal kísérletezett a házak felállításához, egy közelmúltbeli olasz projekt pedig agyagból próbálta összeeszkábálni építményeit.

Az éppen tárgyalt, távol-keleti programban nem a teljes házakat, hanem csupán a strukturális összetevőiket állítanák elő 3D-printerrel. A Szingapúri 3d-nyomtató Központ (Singapore Centre for 3D Printing) arról tájékoztatott, hogy a centrum munkatársai a már meglévő „előre legyártott és felületkezelt épületeket kínáló” nyomtatási módszerrel három kollégiumszerű építményt már fel is húztak.

Az állami projektben a tervek kivitelezéséhez mindazonáltal még egy új, betonalapú anyagot és új 3D-printereket is ki kell fejleszteni, mondták.

„A házépítés területén meglehetősen nagyok a kihívások – nyilatkozta a GovInsidernek a Centre for 3D Printing részéről Chua Chee Kai. – Mindent a semmiből kell kifejlesztenünk… Az építőipar tipikusan nagyon konzervatív ágazat. Ez az egyik utolsó szektor, ahol kipróbálják az újításokat.”

Az intézmény képviselői állítják, az első, teljes egészében vagy részlegesen 3D-nyomtatású házak a következő három évben már használatra kész állapotba kerülhetnek, persze csak miután megfelelően ellenőrizték, hogy biztonságosak-e. A költséghatékony módon nem kinyomtatható elemeket továbbra is a hagyományos technikákkal készítenék el.

A projekt megvalósulása esetén a technika előnyei is kibontakozhatnak majd: a 3D-nyomtatók nem számítanak jövedelmezésre, nincs igényük munkaszünetre és rövid idő alatt számos, azonos kialakítású épületet lehet előállítani velük.

A dizájn pedig bármikor, mindössze pár egérkattintással megváltoztatható.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Science Alert)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés