3D-nyomtatással segítik egy olasz kórház munkáját
A napjainkban túlterhelt intézmény az új koronavírustól lebetegedett emberek kezelését már csak additív gyártók bevonásával tudta megoldani.

Napjainkban, Olaszország északi régióiban az új koronavírus különösen sok megbetegedést okoz. Brescia városa éppen ebben a térségben fekszik. Az egyik helyi kórház intenzív osztálya olyan túlterhelésnek van kitéve, hogy az ott üzemelő berendezések elhasznált alkatrészeinek folyamatos pótlását már csak 3D-nyomtatás segítségével tudják biztosítani.

A gyógyintézményben egész pontosan a lélegeztetőgépek szelepeinek beszállítása egy idő után már nem tudott lépést tartani a „kereslettel”, és ezért kellett immár additív gyártással foglalkozó cégekhez fordulni. A kórház március 13-án számos ilyen vállalatot felhívott, hogy segítsenek. Ezek a cégek képesek voltak arra, hogy a helyszínen megtervezzék, és kinyomtassák a komponenseket.

A haladéktalan támogatásnak köszönhetően aznap éjjel tíz súlyos állapotban levő, új koronavírussal fertőzött beteget tudtak lélegeztetőgéppel kezelni. Többüknél ez a beavatkozás valószínűleg életmentő jelentőségű volt.

A gyors akció óta számos más vállalat már több tucatot kinyomtatott a szelepekből, és így, legalábbis ezekből az alkatrészekből a kórház biztosan nem fog hiányt szenvedni a későbbiekben.