3D-nyomtatással a meddő nők termékennyé tételéhez
A legújabb tüszősejt-implantációs technika összes elődjénél eredményesebbnek tűnik.

A 3D-nyomtatású szervek célja, hogy bármikor rendelkezésre álljanak, amikor szükség van rájuk. A kutatók az utóbbi évtizedekben már elkezdtek próbálkozni a szervek laboratóriumi kitenyésztésével, és néhányat már sikeresen be is ültettek humán páciensek szervezetébe. Az eljárás mindazonáltal még nem vált rutinná. A Nature Communications nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint tudósok kitaláltak egy olyan technikát, amellyel immár 3D-nyomtatás segítségével is elő lehet állítani petefészkeket. A mesterséges szervvel ellátott egerek egészséges kölyköket ellettek. A szakértők úgy gondolják, idővel és áldozatos munkával a módszer alkalmazásával a meddő nőket is termékennyé lehetne tenni.

A 3D-nyomtatású petefészek nem pontosan olyan, mint amilyenre először gondolnánk. Az új metódus így néz ki: a kutatók először additív gyártással létrehoznak egy biológiailag lebomló állványt, amely megtartja a sejteket, és a testben végül felszívódik. Egér tüszősejteket (természetes formában a petefészekben petesejtté alakuló sejtek) egy ilyen állványba helyeznek, majd pedig az egészet sebészeti úton  egy terméketlen egér testébe implantálják. Az új tüszősejtek lehetővé teszik az ovulációt (az érett petesejt kilökődése a petefészekből), és az anya optimális esetben nemsokára egészséges utódoknak ad életet.

Már eddig is léteztek tüszősejt-implantációs technikák, amellyel az egerek szervezetét ovulációra lehetett bírni, hogy aztán életképes ivadékokat hozzanak napvilágra. Ezek ugyanakkor egy gélszerű anyagba ágyazva próbálják helyben tartani a tüszősejteket, az új eljárás viszont 3D-nyomtatott állványokra támaszkodik. A sejtek az állványon stabilabb pozíciót foglalnak el, és mint kiderült, az előző technikákhoz képest a tüszősejtek életképesebbek maradnak.

Ez mind jó hír, ám még sokat kell várni, amíg a metódus elég szofisztikált lesz ahhoz, hogy emberek esetében is használni lehessen. Úgy tűnik azonban, hogy ez az állapot előbb vagy utóbb mindenképpen bekövetkezik majd.