25 éves a Magyar Suzuki
50 ezres éves darabszámmal kezdték, idén 200 ezer feletti legyártott autó a cél Esztergomban.

1991-ben tették le az alapkövét, és még abban az évben legördültek a szerelősorról az első generációs Suzuki Swiftek első példányai az esztergomi Magyar Suzuki Rt.-nél. Emlékezetes lépései voltak a további éveknek, amikor az egyre újabb generációs Swiftek, illetve a Suzuki Wagon R+, Ignis, SX4 és Splash modellek megjelentek az autókereskedésekben.

Az eltelt negyed században a ma t9bb mint 3000 dolgozót foglalkoztató hazai leányvállalat produkálta a legszembetűnőbb fejlődést a japán többségi tulajdonos Suzuki Motor Corporation berkein belül, és a 2008-ban kezdődött, az autóipart mélyen érintő világméretű pénzügyi és gazdasági válság jelentette megtorpanás után mára kétszámjegyű bővüléssel büszkélkedhet a cég. A Magyar Suzuki Zrt. 2 milliárd eurótól alig elmaradó értékesítési árbevételt ért el 2015-ben, ez 28 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet – derült ki a társaság fennállásának 25. évfordulóját ünneplő sajtótájékoztatón. A cég saját gyártású gépkocsi-értékesítése 150 ezerről egy év alatt 181 ezerre emelkedett, ami mintegy 20 százalékos növekedésnek felel meg. A Suzuki értékesítési tervei további terjeszkedésről szólnak, idén 200 ezret meghaladó darabszámot céloznak meg.

„A Suzuki-csoport 2020-ban ünnepli alapításának századik évfordulóját, a Magyar Suzuki pedig 25 éve csatlakozott a csoporthoz, és azóta képes volt hozzájárulni a vállalatcsoport növekedéséhez” – mondta Naoyuki Takeuchi, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón. „A Suzuki-csoporton belül folyamatosan erősítjük gyártás- és termeléstechnológiai tudásunkat, amihez állandó kiinduló pont a japán gyár termelési minősége” – tette hozzá a vezérigazgató. A Suzuki hosszú távra tervez, a következő 100 évre szól a Next 100 elnevezésű programja, amely a hangsúlyt a gyártásfejlesztésre helyezi.

A Magyar Suzukinál 2014-ben elindult új modelloffenzíva minden évben legalábbb egy új típus gyártásának beindítását tűzte ki célul. Ennek megfelelve még abban az évben az SX4 S-Cross, majd 2015-ben a Vitara modellek összeszerelése indult meg, idén pedig az ötajtós, kompakt, új vevőkategóriát megcélzó Balenók jelentek meg a piacon.

A Magyar Suzuki Zrt. a megnövekedett értékesítési volumenek és mindenekelőtt a Vitara iránti élénk kereslet kielégítésére idén a január és május közötti időszakban több mint 89 ezer autót gyártott, amit a világ mintegy 170 (!) országába exportált. Krisztián Róbert operatív igazgató elmondása szerint a Vitara mellett jól fogy az ugyancsak Magyarországon gyártott, immár negyedik generációs Swift és az S-Cross is. A Suzuki Csoport középtávon évi 300 ezer új autó értékesítését tervezi Európában.