20 másodperc alatt feltölthető akkumulátor?
Ha a floridai tudósok erőfeszítéseit siker koronázza, a szupergyorsan feltölthető elemek az eddigieknél akár 20-szor több ideig funkcionálhatnak.

Az akkumulátorok technológiája nagymértékben befolyásolja digitális életünket, és bár az elmúlt években igen sokat finomodott, mindig marad tér a további fejlődésre.

A University of Central Florida (UFC) kifejlesztett egy szuperkondenzátor-elem prototípust, amely 30 000 feltöltés után is úgy teljesít, mint ha új lenne. Siker esetén, a kutatás egy pár másodperc alatt kivitelezhető feltöltéssel a maiaknál 20-szor annyi ideig szuperáló elemek gyártásához vezethet.

A szuperkapacitásokat azért lehet ilyen gyorsan feltölteni, mert – szemben a lítiumion-akkumulátorokkal, amelyek kémiai reakciókon keresztül raktározzák el az elektromosságot – az anyag felületén tárolják el az áramot. Az anyaglapokon nagyon sok elektron fér el.

Az akkumulátorokat érintő kutatások általában grafént is igénybe vesznek.

Az UCF más utat választott. A tudósok az elektromos vezetékeket csupán pár atom vastagságú, kétdimenziós fémes lapokba burkolták – ez a kialakítás lehetővé tette, hogy az elektronok gyorsan és könnyedén közlekedhessenek a mag és a héj között.

Az eredmény egy igen sok energiával és teljesítménysűrűséggel rendelkező anyag lett.

Fontos megjegyezni, hogy bár nagy reményekkel kecsegtet, a technológia még igencsak gyerekcipőben jár, és még nagyon távol áll attól, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhessen.

A módszer egyelőre a működőképessége demonstrációjának fázisánál tart, és a mögötte álló csapat most azon töri a fejét, hogy miként is lehetne optimális formában szabadalmaztatni az eljárást.