hirdetés
hirdetés

Puli Space

2019-ben indulhat el a Puli a Hold felé

A jelenlegi állás szerint a Puli Space 2019-ben indul útnak az Astrobotic nevű amerikai vállalat Peregrine leszállóegységén.

hirdetés

Az XPrize Alapítvány a héten jelentette be, hogy öt csapat maradt versenyben a 20 millió dolláros fődíjért. Bár a Puli Space magyar űrprojekt nincs a kiválaszott csapatok között, a Puli Space 2019-ben elindul a Hold felé. A 30 millió dollár összdíjazású Google Lunar Xprize fődíjáért vívott harcban az izraeli SpaceIL, az amerikai Moon Express, a nemzetközi Synergy Moon, az indiai Team Indus és a japán Hakuto csapatok maradtak, nekik 2017. december 31. előtt kell elindulniuk a Holdra - írja közleményében a Puli Space.

Az alapítvány egyúttal odaítélte az egymillió dollárral jutalmazott, úgynevezett Diversity Prize elismerést is, amelyből a tavaly december 31-i határidő előtt még versenyben lévő 16 csapat, köztük a Puli is, egyenlő arányban részesült.

A magyar űrprojekt tavaly szeptemberben jelentette be, hogy az Astrobotic elnevezésű amerikai vállalat leszállóegységén foglalt helyet holdutazásához. A Puli jelen állás szerint 2019-ben indulna a Holdra az Astrobotic Peregrine leszállóegységén.

A Puli Space rover Marokkóban (fotó: Puli Space)
A Puli Space rover Marokkóban (fotó: Puli Space)

A Puli Space közleménye szerint a csapat büszke az elért eredményeire és a díjra, és továbbra is minden erejével folytatja országjárását és tudományos-ismeretterjesztő tevékenységét. Az érdeklődők legközelebb Debrecenben, a Science No Fiction Tudományfesztiválon találkozhatnak vele február 4-én és 5-én.
"Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy hat éven át részt vehettünk a világ legizgalmasabb technológiai versenyében. Természetesen mi is jobban örültünk volna, ha versenyben maradunk, de a szoros határidőt sem partnerünk, az Astrobotic, sem mi nem láttuk teljesíthetőnek. Ezért nem is adott be indítási szerződést az Astrobotic, és így mi sem" - idézi a közlemény Pacher Tibort, a csapat vezetőjét.

A 2007-ben meghirdetett verseny iránt már a kezdetektől fogva óriási volt az érdeklődés: eredetileg 33 csapat szállt versenybe a 20 millió dolláros fődíjért. A második helyezett ötmillió dollárt kap, és bónusz díj jár azoknak a csapatoknak, amelyek további technikai feladatokat teljesítenek, például vizet találnak a Hold felszínén, vagy meglátogatják a korábbi holdmissziók helyszíneit.

A GLXP kiírása szerint a Holdra eljuttatott robotoknak az érkezési helyüktől számítva legalább 500 métert meg kell tenniük az égitest felszínén, és nagyfelbontású videót kell visszaküldeniük a Földre.

A Google anyavállalata, az Alphabet dokumentumfilm-sorozatot is készít a versenyről.

(forrás: GyártásTrend/MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés