2018-ban talán elindulhat a Marsra a NASA fúrógépe
Az InSight küldetést a földrengésmérő működését kísérő malőrök miatt kellett két évvel elhalasztani.

Szerdán a NASA bejelentette, hogy 2018-ban, a rajt eredetileg tervezett időpontja után két évvel ismét megpróbálja útnak indítani InSight kódnevű marsi misszióját. A küldetést azért kellett félbeszakítani, mert a mérnökök problémákat fedeztek fel az űrhajó földrengésmérő (szeizmométer) rendszerében.

A Marsot kutató tudósok számára komoly megkönnyebbülést okozott a közlemény, mivel ők attól tartottak, hogy a NASA a szűkös anyagi keretek miatt volt kénytelen búcsút inteni a projektnek.

„Az InSight tudományos céljai jelentősek – mondta Washingtonban John Grunsfeld, a NASA Tudományos Küldetésekért Felelős Igazgatóságának (SMD) munkatársa. – A Mars belsejének megértését célzó feltárások elvégzése több évtizede célja a bolygókutatóknak. Izgalmasnak találjuk, hogy ismét esély mutatkozik az indulásra.”

A szeizmométer maga egyébként jól működött, viszont a mérnökök tavaly nyáron és ősszel több alkalommal szivárgást észleltek azon a 22 cm-es gömbön, amelyben a tökéletes vákuum elengedhetetlen ahhoz, hogy a benne tartalmazott eszköz a göröngyös marsi felszínen zavartalanul üzemelni tudjon.

Az ideiglenes javítások alapjaiban nem orvosolták a gondokat.

A NASA és a földrengésmérőt gyártó francia Centre National d'Études Spatiales most úgy vélik, tartós megoldást találtak a szivárgás vissza-visszatérő problémájára.

Amint arról az űrügynökség beszámolt, a késés költségének pontosabb meghatározására augusztusban kerülhet sor, ám bizonyos meg nem erősített források nagyjából 150 millió dollárra taksálják az összeget.

Nem világos, hogy a NASA bolygótudományos programjának pontosan mely projektjei fogják majd leginkább „megérezni” az InSight többletkiadásait.

A misszió célkitűzése egyébként, hogy sokkal pontosabb képet alkothassunk a Mars történetéről, különös tekintettel a belső szerkezetére, illetve a belső Naprendszerben barangoló kőzetbolygók kialakulását kísérő erőkre.