hero
15 éve lőtték fel az amerikai űrszondát
1997. október 15-én lőtték fel a Cassini amerikai űrszondát, amely a Szaturnusz gyűrűrendszerét és holdjait vizsgálja.

A Cassini és testvére, a Huygens küldetésének célja a Szaturnusz, a Naprendszer második legnagyobb bolygójának vizsgálata. A Naptól számolva hatodik planéta átmérője mintegy tízszer nagyobb Földünkénél, közepes távolsága a Naptól 1,5 milliárd kilométer, s mintegy 29,5 földi év alatt tesz meg egy fordulatot a Nap központi égitest körül. Sűrűsége a legkisebb a bolygók közül, egy vízzel töltött medencében - ha lenne ekkora - nem süllyedne el. Gyűrűrendszere a Földről is megfigyelhető, eddig 31 holdjáról tudunk.

A két szonda névadója a Szaturnusz kutatásában érdemeket szerzett két 17. századi csillagász, a holland Christiaan Huygens és az olasz-francia Jean-Dominique Cassini. A 3,2 milliárd dollárba kerülő misszió az amerikai NASA és az európai űrügynökség, az ESA közös vállalkozása, amelyben 17 ország vesz részt. Az 5280 kilogramm súlyú szondapárost 1997. október 15-én lőtték fel, úti célját "kerülőkkel", a bolygók mozgási energiáját felhasználó hintamanőverekkel 3,5 milliárd kilométert megtéve 2004 nyarán érte el.

A Cassiniról levált Huygens 2005 januárjában leereszkedett a Szaturnusz Titán nevű holdjára, s a felszínt elérve még másfél óráig küldött adatokat. Maga a Cassini 12 berendezést vitt magával, ebből hármat - a fedélzeti magnetométer (MAG) és a plazma spektrométer (CAPS) földi ellenőrző berendezéseit és a kalibráló rendszereket - a budapesti Részecske- és Magfizikai Kutatató Intézetben terveztek. Bár a Cassini küldetésének ezen szakaszát csak négy évre, 2008-ig tervezték, az űrszonda még ma is működik.

Az űreszköz egyebek között a Szaturnusz-gyűrűk háromdimenziós szerkezetének és dinamikus viselkedésének rögzítését végzi. Feladata továbbá a holdak felszíni összetételének és geológiai múltjának meghatározása, a magnetoszféra viselkedésének és háromdimenziós szerkezetének mérése, valamint a Szaturnusz légkörének a felhők szintjén történő vizsgálata.