132 százalékos hatékonyságú napelem
A természet törvényeivel elsőre inkompatibilisnek ható termelékenységű napelemek kifejlesztése előtt nyithatja meg az utat a finnországi Aalto Egyetem tudósainak új felfedezése.

132 százalékos kvantumhatásfokú napenergia-termelő megoldást mutattak be a finnországi Aalto Egyetem tudósai.

Egy, az 1980-as években véletlenül felfedezett félvezető anyaggal, konkrétan nanostrukturált fekete szilíciummal sikerült elérni ezt az elsőre valószínűtlennek ható produktivitást. A fekete szilícium fényvisszaverő képessége nagyon alacsony, fényelnyelésben viszont határozottan jeleskedik az anyag.

Ha egy fotovoltaikus rendszer 100 százalékos kvantumhatásfokkal működik, az azt jelenti, hogy a belé csapódó fotonok mindegyike egy elektront térít el a pályájáról, amely aztán az áramkörre kapcsolódva villamos energiát generál.

A 132 százalékos hatásfok azt jelenti, hogy a foton közel egyharmados (32 százalékos) eséllyel egy másik elektront (tehát összesen kettőt) is átlök az elektromos hálózatba.

A hagyományos napelemek a fotonok jelentős részét még az előtt visszaverik, hogy e részecskék az elektronokkal érintkezésbe léphettek volna, illetve gyakran az is előfordul, hogy a kiütött elektronok egy másik atom körül „üresen maradt helyre illeszkednek”.

A finnországi tudósok azt állítják, hogy ezeket a nehézségeket a fekete szilíciummal már sikerült áthidalniuk.

A jelen felfedezésüket taglaló tanulmány július 28-án a Physical Review Letters nevű folyóirat hasábjain látta meg a napvilágot.