hirdetés
hirdetés

Csillagászat

Gigantikus fekete lyukat találtak

A Pekingi Egyetem kutatói csupán ritkán tapasztalható méretű fekete lyukra leltek a távoli világegyetemben. A gigantikus „téridőtorzulás” fiatal kora elméletileg lehetetlenné tenné egy ekkora terjedelmű, hasonló jelenség kialakulását.

hirdetés

A kínai kutatók különböző égboltfelmérési programok segítségével bukkantak a mélyűrben tevékenykedő, 12 milliárd naptömegű „lefolyóra”. Mint tudjuk, a fekete lyukak a téridőnek olyan hatalmas gravitációjú tartományai, amelyek a gázoktól az összes többi anyagig bezárólag minden, a közelükbe merészkedő entitást magukba szippantanak. Ez a folyamat a gázt úgy felhevíti, hogy az intenzív energia- és hősugárzásba kezd. Az említett, elképesztően fényes jelenséget kvazárnak hívják. A kvazárok a bennük található fekete lyukak tömegét illetően igen sok információval szolgálhatnak.

Fekete lyuk (Forrás: Shutterstock)

A becslések szerint az éppen taglalt szupermasszív fekete lyuk 12,8 milliárd fényévre található tőlünk, és nagyon kis fiatal még; alig 900 millió éves (a tudomány mai állása szerint a világegyetem 13,8 milliárd éve keletkezett). Éppen a monstrum kora miatt különös, hogy a „vetemedés” ekkorára cseperedett, mivel így nagyon gyors ütemben kellett növekednie. A tudósok szerint a gyorsan terebélyesedő, hasonló objektumok által kibocsátott energia gyakran megállítja az anyag beáramlását, ami így lelassítja a fekete lyuk „testsúlygyarapodását”. Pillanatnyilag úgy tűnik ugyanakkor, hogy a most felfedezett példány életének nagy részében maximumközeli sebességgel terjesztette ki a határait.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés