12 megawattos, „okos” úszó szélturbinát épít a GE
12 megawatt teljesítményű, úszó szélturbina koncepcióját mutatta be a General Electric. A konstrukciót a vállalat szélgenerátora és egy Glosten nevű cég feszített talapzatú platformja (tension-leg platform) alkotja.

A GE Haliade X elnevezésű óriásturbináját és a Glosten PelaStar úszó (pontosabban a vízben lebegő) bázisát kombináló építmény a tengerfenékben gyökeret vert megoldásoknál akár 35 százalékkal kisebb tömegű is lehet. A kialakítás lényege, hogy szilárd talapzat helyett a monstrumot pányvákkal rögzítik a (mélytengeri) talajhoz.

Az óriáscég szerint a saját megközelítése az élettartamra vonatkoztatott fajlagos energiaköltséget (LCOE) jelentősen csökkentheti. Mindez annak köszönhető, hogy a vezérlőrendszert, az úszó platformot és a széltornyot szorosan együttműködve tervezik meg a fejlesztők. A széltorony stabilizálásáért felelős irányító rendszer kialakítása a GE reszortja volt. Ez a szisztéma a platformot a tenger fenekéhez rögzítő pányvák hosszát mindig úgy igazítja, hogy a turbina a háborgó tengerben szakadatlanul működőképes maradjon.

Rogier Blom, a GE főmérnöke szerint az úszó szélerőművek megtervezése olyan, mintha egy buszt megpróbálnánk felhelyezni egy pózna tetejére, az oszlopokat úgy kell stabilizálni, hogy úszás közben tökéletesen ki vannak téve a hullámok és a szél kényének-kedvének. Mind ennek a megfelelő kivitelezése a felépítés és az irányítás szempontjából is rendkívül nehéz feladat.

Fontos tudni, hogy az úszó turbinák ma már nem számítanak újdonságnak, az első ilyen tornyokból álló együttest Skócia partja mellett már 2017-ben üzembe helyezték. A General Electricet a saját gigantikus rotorjai mindazonáltal egyedi kihívások elé állítják.