Tízezerszer energiatakarékosabb wifi kapcsolat
A szerény mennyiségű erőforrással is beérő összeköttetés átviteli sebessége a másodpercenként 11 megabitet is elérheti.

A wifi kapcsolatokkal az egyik legnagyobb probléma, hogy – főleg a mobil eszközök esetében – óriási az energiaigényük.

Washingtoni tudósok szerencsére nemrég egy olyan megoldással rukkoltak elő, ahol a wifis „összeköttetés” még a bluetoothos alternatívánál is kevesebb erőforrást fogyaszt. A kutatók által csupán „passzív wifiként" hivatkozott rendszer célja, hogy a hagyományos wifi portáloknál legalább ezerszer kevesebb energiával is működni tudjon. Amikor a legjobb formáját hozza, a módszer az átlagos mennyiségnél akár 10 000-szer kevesebb erőforrással is beéri.

A titok, hogy a Washingtoni Egyetem szakértői az alapoktól újragondolták a rádiók működését. A rádióadások létrejöttét kettő, egy digitális és egy analóg művelet összjátéka teszi lehetővé. Az elmúlt pár évtizedben a digitális szakasz sokkal energiatakarékosabbá vált, ám az analóg fázis áramhabzsoló természete továbbra is megmaradt. Éppen ezért a kutatócsapat egyszerűen szétválasztotta a két funkciót. Először is egyetlen, fali aljzathoz csatlakoztatott eszköz analóg hullámokat küld bizonyos speciális passzív wifi érzékelők felé. Ez a folyamat legenergiaigényesebb része. A szenzorok ugyanakkor minimális mennyiségű erőforrással is elboldogulnak. A beérkező hullámokat az érzékelők egy digitális kapcsolóval, az általa létrehozott „wifi csomagok” formájában küldik tovább a készülékekhez.

A kiközvetített, alacsony energiájú internet maximális átviteli sebessége másodpercenként maximum 11 megabit lehet, és a jeleket főleg mobiltelefonok, routerek, és hasonló eszközök számára tudja továbbítani.

Az egyetemi campuson állítólag már bizonyított a technológia.

Az érzékelő a nagyjából 30 méteres hatótávolságon belül található készülékekkel képes kapcsolatba lépni.