hirdetés
hirdetés

E-mobilitás

1700 robot gyártja a VW-elektromos autókat

Tovább bővítették a Volkswagen első teljesen elektromos modellcsaládjának gyárát.

hirdetés

Tovább bővítették az első teljesen elektromos Volkswagen személyautó modellcsalád, az ID gyártására szolgáló üzemet a németországi Zwickauban – melyet korábban már bemutattunk –, a több tízmillió eurós fejlesztés révén a kocsik karosszériája is helyben készül – közölte a német vállalat.

Az egykori NDK területén fekvő Zwickauban - ahol 1991-ig a keletnémet autóipar leghíresebb termékét, a Trabantot gyártották - egy csaknem száz méter hosszú és 180 tonnás présgépet telepítettek a Volkswagen üzemébe. Így az összes karosszériaelem, például az ajtó és a csomagtartófedél is helyben készül az elektromos kocsikhoz. Kiépítettek egy úgynevezett magasraktárat is, amelyben egy 30 méter magas polcrendszeren tornyosulnak a legyártott elemek.

A 74 millió eurós (27 milliárd forint) fejlesztéssel megszűnik a karosszériaelemek beszállítása más Volkswagen-üzemekből. Ezzel évente több mint 9000 kamionút kerülhető el, és 5800 tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás.

A zwickaui üzem átállítása az elektromos meghajtású autók gyártására 2018-ban kezdődött és az idén ér véget. A vállalat tervei szerint a mindent együttvéve 1,2 milliárd eurós fejlesztéssel Európa legnagyobb és leghatékonyabb elektromosautó-gyára jön létre. A zwickaui a világ egyik leginkább automatizált autógyára is lesz, a kocsikat 1700 robot és 500-nál is több automata szállító egység mozgósításával szerelik össze.

Az üzemet "menet közben", fokozatosan alakítják át, így az első ID-modellek – ID.3, ID.4 – mellett továbbra is gyártják a többi között a hagyományos meghajtású Volkswagen Golf Variant modellt.

A zwickaui gyár az egyre inkább az elektromobilitásra összpontosító Volkswagen csoport (VW) "mintaüzeme". Az ott kipróbált újítások azt is szolgálják, hogy ne csak a gyártmányok járuljanak hozzá a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, hanem maga a gyártási folyamat is minél kevésbé terhelje meg a környezetet.
A legfőbb cél a szén-dioxid-semleges termelés, "Zwickau ebben a tekintetben úttörő és példakép" – idézték a közleményben Christian Vollmert, a Volkswagen gyártásért és logisztikáért felelős igazgatósági tagját.

A Németországban 120 ezer, világszerte pedig több mint 670 ezer embert foglalkoztató VW-hez a névadó Volkswagen mellett az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, a Seat és a Skoda autómárka tartozik, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés