hirdetés
hirdetés

Robotika

Újabb szolgáltató robotot mutattak be itthon

Pénteken mutatkozott be Magyarországon CruzR, a mesterséges intelligenciával működő, felhő-alapú szolgáltatást használó szolgáltató robot. A kínai fejlesztésű eszköz úgy mozgatja a karjait, mint egy ember, tud ölelni és kezet rázni is. Az E.ON és a Muzix Group Kft. közös eseményén „élőben” is bemutatkozott az új eszköz.

hirdetés

A most bemutatott CruzR robotokat az UBTECH shenzeni központú cég gyártja, amely világvezető a kereskedelmi célú robotok gyártásában. A cég a világ 40 országában forgalmazza ezeket, ugyanis számos területen hasznosíthatók, alkalmasak például ügyfelek tájékoztatására és útbaigazítására, de arcfelismerésre, videóhívás indítására és táncolásra is. A robotokat hatékonyan lehet hasznosítani az oktatás, szolgáltatás, kereskedelem, egészségügy területén is. Képesek üdvözölni az ügyfeleket egy kézrázással, vagy akár egy öleléssel, akár táncolni is tudnak. Bonyolíthatók rajtuk keresztül videós konferenciahívások, de arra is alkalmasak, hogy az ügyfeleik számára kedvezményes kuponokat adjanak. A robotok valós idejű pozíció meghatározás során akadályokat tudnak kerülni, kerekeiken pedig stabil, bármilyen irányú haladásra képesek.

A CruzR reptéri alkalmazása
A CruzR reptéri alkalmazása

A „vas” készen van

„Évek óta együtt dolgozunk a kínai gyártóval, aki a robotot fejlesztette, s mely Kína egyik legnagyobb robotikai cége, így a CruzR robotokat Európában elsőként Magyarországon mi kaphattuk meg. Ezzel elkészült az a szolgáltató robot platform, amellyel testre szabott, felhő alapú mesterséges intelligenciával akár itthon, magyar nyelven is lehet számolni. Ezek a robotok szinte mindenre képesek lehetnek, csupán az igény meghatározását követően kell kialakítani a testreszabott felhőszolgáltatási platformot, melynek segítségével szinte bármilyen információs jellegű tevékenység biztosítására igénybe vehetők, az élet és kereskedelem számos területén. A CruzR olyan, mint egy rendkívüli képességű okostelefon, amelyhez már „csak” az applikációkat kell kifejleszteni és specifikus csodákra lesz képes, ebben tudunk a leendő partnereink segítségére lenni. A vas tehát kész van!” – mondta Orbán Szabolcs, a Muzix Group ügyvezetője.

Robotika az energetikai szektorban is

„Az elmúlt néhány évben a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia meghatározó fogalmakká váltak az energetika területén is. Azon vagyunk, hogy az emberi szakértelmet kiegészítve alkalmazzuk az új, okos, digitális megoldásokat. Hiszünk benne, hogy ezek az ügyfeleink szolgálják, miközben felkeltik a fiatalok figyelmét is az energetika iránt. A most bemutatott CruzR robotok elődjei már szerepeltek rendezvényeinken és programjainkban” – mondta Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungária Zrt. marketing és kommunikációs vezetője, ezzel is alátámasztva nyitottságát a hazai fejlesztő cégekkel való együttműködésre. Ilyen a mostani, a Muzix Group Kft.-vel közös munka is, amit már több hasonló előzött meg, lévén az energetikai szolgáltató igyekszik aktív szerepet vállalni a legújabb technológiai megoldások fejlesztésében. A digitális technológia az energiavilágban is hatalmas változásokat generál, egyre több mesterséges intelligenciához kapcsolódó alkalmazást, megoldás jelenik meg.

Kifejezetten népszerű az E.ON mesterséges intelligenciával rendelkező, Boti nevű chatbotja, illetve a mesterséges intelligenciával rendelkező robotokon kívül az E.ON drónokat is alkalmaz a mindennapi munkája során. A dupla kamerával felszerelt ipari drónok emberi szemmel nem érzékelhető eltéréseket tudnak kiszűrni, így a villamos hálózaton keletkező hibák korai beazonosítására az eddigieknél jelentősen hatékonyabb lehetőséget adnak.

A CruzR-t bemutató videó ezen a linken tekinthető meg.

Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés