hirdetés
hirdetés

Önvezető kerékpár

Persze, hogy a Tesla mérnökének az agyából pattant ki, pontosabban Kendall Toerner tervezte meg azt, amire Elon Musk korábban azt mondta, hogy sosem fogják gyártani: az e-bringát, ami gyakorlatilag egy moped.

hirdetés

A többi e-kerékpárral ellentétben a Tesla Model B koncepció bringa kormánya nem fordul a kerékpárral. Az irányváltást egy speciális mechanizmus biztosítja a kormányon, amely érzékeli az adott oldalon kifejtett erőt. Az érzékelők segítségével a kerékpár önmagában is képes futni. Ez az autopilote kulcsfontosságú eleme a bringának. A kerékpárra elülső, oldalsó és hátsó radart, kamerákat és ultrahangos detektorokat helyeztek el az autók, kátyúk és egyéb tárgyak detektálásához.

Abból következően, hogy a kétkerekűnek nincs pedálja, inkább mopedről beszélhetünk, mint sem kerékpárról. Ráadásul, ha valaki ezen szeretne biciklizni, a kormányzást újra kellene tanulnia, mert bár a kerékpár feltalálása óta a kormányzás egyszerű dolog: az első kereket tartó villa a kormányhoz rögzített csuklóoszlopban helyezkedik el, irányba forgatva az első kereket meghajtják a biciklit és indulás. A B modell kormánya ezzel szemben nem mozog, de amikor a megfelelő oldalra rányomunk, az érzékelők észlelik ezt az erőt, és a villán keresztül (amely még mindig egy csuklós oszlopon van) elfordítja abba az irányba, ahová menni szeretnénk.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés